Каква е идеалната почва за отглеждане на цветя

За да виреят добре и да бъдат здрави вашите цветя, те се нуждаят от богата на вещества почва.
За да виреят добре и да бъдат здрави вашите цветя, те се нуждаят от богата на вещества почва.

Изборът на почва за домашните растения е от изключително важно значение, защото чрез кореновата си система те си набавят необходимите микро и макроелементи и осъществяват тъй нареченото почвено хранене. За отглеждането на саксийни цветя не е подходяща само градинската пръст. За се снабдят с качествена почва повечето любители на цветята залагат на готовите смески, които се предлагат в магазинната мрежа. Основните качества, на които трябва да отговаря една почва са следните:

- да е с необходимата влажност

- да е достатъчно пореста

- да съдържа всички необходими елементи

- да не е заразена с вредители и плевели

Най-често в състава на готовите смески влиза торфът, който се получава от повърхностният слой на тресавищата. Съставен е от мъх сфангум, който е започнал да се разлага в кислородна среда. Този торф е мек на допир, добре задържа водата и има отлична пропускливост за въздуха.

Другият тип мъх е на тръстикова основа. Той е с по-тъмен цвят, раздробява се по-лесно когато се навлажни и има по-стегната структура. Той е по-малко пропусклив на въздух.

Всеки вид торф се добавя към почвата за да увеличи порьозността й и способността й да задържа влагата. Трябва да знаете, че при изсъхване торфът трудно се навлажнява, за това го поддържайте винаги леко влажен.

Друга важна почвена съставка е пясъкът. Най-често се използва речен пясък. Той подобрява въздуха и влагопропускливостта на почвите. Не трябва да е много фин, най-подходящият размер на частиците е 2-3 мм. Много е важно да бъде еднороден.

Ето и останалите съставки, които се използват най-често в състава на почвата за нуждите на цветарството.

- Градинска пръст – тук се има предвид хумусната почва, която съдържа основните микроелементи и глина. Глината има свойството да задържа влагата и да я отдава бавно, когато стане нужно.

- Перлит – включва се в почвата за да я олекоти и да подобри дренажа й. По произход той е вулканична скала, от която чрез топлинна обработка се получава бял перлитен пясък, който е много лек. Характеризира се с мощна абсорбираща способност.

- Дървесна кора – често се използва като заместител на торфа, но в сравнение с него се разлага по-бавно и задържа по-малко влага.

- Листовка – получава се от гниенето на листата на широколистните дървесни и храстови видове. Много подходящи са листата на бука. Не бива да се използват листа от дъбове и върби, защото съдържат много танинови вещества, които са вредни за цветята. Добре угнилата листовка е кафеникава, с рохкава структура.

- Прегорял оборски тор – много ценна съставка, богат е на хранителни вещества и намаля киселинността на почвата.

- Влакна от кокосова палма – сравнително нова почвена съставка, извлича се от стъблата на кокосовите палми и ако не се полее дълго време има силна свиваемост.

- Чимовка – тази съставка се получава от обработката на чимовете от ливади. Готовата чимовка има неутрална реакция и е богата на хранителни вещества.

При избора на определен състав почва е необходимо да имате предвид изискванията на цветето, което ще отглеждате – дали то е по-влаголюбиво, дали има специални изисквания към киселинността на почвата или друго специфично нещо. Можете да се консултирате и със специалист, който да ви препоръча най-точният вид почва за вашето растение. Купувайте почвата само от специализираните магазини, където консултантите имат знания и опит в отглеждането на цветя и ще могат да отговорят на всеки ваш въпрос.

© 2014, informiran.bg