Каква машина за лед да изберем

Отваряте ресторант, бар или дискотека? Вероятно ще ви е нужен ледогенератор.
Отваряте ресторант, бар или дискотека? Вероятно ще ви е нужен ледогенератор.

Ако ви предстои отваряне на заведение, вероятно редом с много други неща мислите от къде ще се сдобивате с лед. Ако заведението ще работи в сферата на бързото хранене или ще бъде кафене, вероятно няма да се нуждаете от големи количества лед. Ако откривате ресторант, бар или дискотека обаче, можете да бъдете сигурни, че ледът ще е едно от най-търсените неща.

Може би не знаете, но съществуват фирми занимаващи се с производство на ледени кубчета. Голяма част от малките заведения си набавят лед именно по този начин. Ако вие не желаете да бъдете зависими от доставчици, има варианти да произвеждате леда сами във вашето заведение. За целта е нужно да се сдобиете с машина за лед.

Както при много други машини за бита и промишлеността, така и при ледогенераторите съществуват различни мощности. Има машини за лед, предвидени за домашни условия. Те са с най-малък капацитет и не се препоръчват за натоварена употреба. Добре е да се ориентирате към полупрофесионална и професионална машина.

Ледогенераторите от най-нисък клас могат да произведат от 10 до 15 кг. кубчета лед за денонощие. Те притежават контейнер за вода, който трябва да се поддържа пълен за да се достигне този капацитет.

Полупрофесионалните машини са подобни на първите, като предлагат по голям обем произведен лед за 24 ч – до 20 кг.

Професионалните машини за лед на кубчета са доста по-специфични. Те са свързани към ВиК мрежата от която се захранват с вода и в която се отървават от разтопен лед. Тези машини имат филтри и в тях са внедрени методи за премахване на балончетата въздух от водата. По този начин ледените кубчета имат по-голяма прозрачност и плътност. Ледогенераторите от този клас произвеждат от 25 до 200 кг лед за денонощие. Кубчетата могат да бъдат различни размери и форми.

Машината за лед е важна инвестиция за вашия бизнес и трябва да прецените точно каква ще ви бъде нужна. Ако вземете ледогенератор с малък капацитет ще страдате от недостиг на лед и инвестицията ви ще се обезсмисли. Ако закупите прекалено мощна и голяма машина тя ще произвежда много лед, които ще застоява. 

Едно обаче е сигурно! Ледарката на масата на клиентите ви трябва да е пълна, защото уискито винаги е вървяло с лед. 

© 2014, informiran.bg