Как да изградим домакински навици в децата си

Позволете на малчуганите да помагат във всичко за да се научат да се грижат за дома.
Позволете на малчуганите да помагат във всичко за да се научат да се грижат за дома.

Кой каза, че не може да се грижите за дома и същевременно да се занимавате с децата си? Достатъчно е просто да знаете как да бъдете мулти-функционални, поддържайки дома и обучавайки децата, изпитвайки двойно удоволствие. Ето няколко полезни съвета, които ще ви помогнат в това начинание:

Накарайте децата да се включат

Няма дете, което да не е любопитно. Включете ги като планирате седмичните дейности. Питайте ги за съвет как според тях някои неща биха могли да се свършат по-лесно и по-бързо. Децата, чиито мнения се зачитат ще усетят чувство на принадлежност и това ще подпомогне  изграждането на умения за работа в екип. Това също ще им даде чувство за отговорност и лидерство.

Разпределяйте къщната работа справедливо

Може да помолите по-големите деца да се присъединят към вас, докато готвите в кухнята. А от по-малките поискайте да ви помогнат с по-лесни задачи, като да избършат пода или да измият чиниите.

Говорете с децата си

Докато извършвате домакинската работа се опитайте да поговорите с децата си. Например, докато мият чиниите се опитайте да им обясните, че водата е природен ресурс и не е хубаво да се хаби. Ако се наложи да включат някой електрически уред им обяснете , че трябва да бъдат внимателни, защото би могло да бъде опасно за тях. Тези задължения могат да бъдат чудесно средство да ги въведете в науката.

Направете почистването забавно

Научете ги да бъдат прилежни, като ги накарате да оправят леглата си и да изчистят стаята си. Повечето деца не обичат тази част от къщната работа, така че се опитайте да го направите под формата на забавление, като например го превърнете в конкурс. Помолете ги да почистват стаята си по едно и също време и обяснете, че който завърши първи ще получи награда. Наградата може да се състои в допълнителна лъжичка сладолед за десерт или пък могат да бъдат освободени от изпълнението на едно от задълженията за следващият ден.

Учете математика, пазарувайки

Когато се върнете от супермаркета, помолете вашето дете да сметнете заедно колко сте спестили за този ден и дали сте се побрали в рамките на бюджета. Това би било чудесен начин за по-малките деца, които тепърва се учат да смятат да научат основите на математиката.

Помощ с рецептите

Докато готвите може да помолите вашето дете да ви помогне с рецептите. Това ще го научи да следи внимателно инструкциите и да се придържа към тях. Също така ако нещо се обърка с ястието, може да обсъдите как да решите проблема.

Говорете за рециклиране

Ако планирате за уйкенда голямо почистване на дома, научете децата си да бъдат находчиви като ги попитате как някои от непотребните неща могат да бъдат рециклирани, за да се използват за други цели. Слушайте техните идеи, може и да ви изненадат с нещо ново, което дори не ви е минавало през ума.

Поздравете ги за свършената работа

На вечеря похвалете децата си за добре свършената работа през деня. Децата имат нужда да чувстват, че техните усилия са били оценени. Това ще ги укоражи да продължават да вършат задълженията си и да се стараят повече.

За да поддържате къщата чиста и същевременно да се занимавате с децата, трябва да бъдете креативни. Помислете за това как прости задачи биха могли да се превърнат в много добри уроци. Накарайте децата ви да почувстват семейството като един голям екип. Нищо не е по-забавно от това да правите продуктивни неща с вашите деца.

© 2014, informiran.bg