Как да научим детето ни да плува

Да научите детето ви да плува не е трудно, но се изисква доверие помежду ви.
Да научите детето ви да плува не е трудно, но се изисква доверие помежду ви.

Важно е всеки човек да умее да плува. Когато детето е малко, то ще се научи по лесно да се задържа над водата, отколкото, когато порасне. Въпреки че може да запишете детето си на уроци по плуване, ще бъде по-полезно и забавно ако сами го научите. Прочетете следните съвети ако смятате да научите детето си на основните неща за плуването.

Изградете връзка на доверие помежду ви

За да научите малчугана да плува го заведете на басейн. Там няма вълни и други предпоставки за възпрепятстване на това начинание. Ако детето ви се страхува от водата, първо трябва да го оставите да си поиграе в басейна няколко минути. Никога не го дърпайте и не го карайте насила, ако то се страхува и не иска. Когато мислите, че е готово, започнете урока. Много е важно то да ви повярва и да се отпусне в ръцете ви. Покажете му как плувате вие и го уверете, че и то ще се научи ако ви се довери. 

Научете го да диша правилно

Дишането е най-важният елемент при плуването. Убедете го да потопи главата си и да издиша въздуха през носа. Имайте предвид, че повечето деца се страхуват от удавяне и затова не желаят да издишат под водата. Покажете сами по себе си, че е безопасно, след което то ще последва вашият пример. Кажете му да затвори очи преди да се потопи, за да не попадне вода в тях. 

Научете го да прави движения с краката 

Задръжте детето по корем над водата и го научете да движи краката си, като изтласква водата с тях. Най-важното условие е да не ги свива в колената и да ги движи равномерно като ножица.  

Научете го да движи ръцете си

Кажете му да движи ръцете около тялото под формата на полудъга. Когато детето е готово да опита, го накарайте да синхронизира това движение с движението на краката. 

Дръжте главата му над водата, докато прави първите опити да плува за да се чувства в сигурни ръце. Преди да го пуснете, се уверете, че ще успее да се задържи над повърхността.

Не забравяйте, че вашето невнимание може да бъде рисковано за живота на детето ви, затова не го изпускайте от очи. 

© 2014, informiran.bg