Как да произвеждаме ток сами

Открийте няколко алтернативи на енергоразпределителните дружества
Открийте няколко алтернативи на енергоразпределителните дружества

На фона на непрекъснатите заплахи да вдигнат цената на тока... отново, идеята да си го произвеждаме сами е повече от добра. Има много и различни доставчици, които предлагат своите продукти и услуги в сферата на зелената енергия. Някои от тези решения могат да са подходящи и за вас. Вижте ги.

Соларни панели

Най-популярният метод е със слънчеви панели. Те вече работят на много места и са добро решение, което може да се разшири, заедно с вашите нужди. Не е необходимо да купувате много панели наведнъж. Започнете с малко – 1 или 2 , защото това не е евтина инвестиция, и постепенно добавяйте нови. Те трябва да имат южно изложение и най-добрият ъгъл трябва да се коригира в съответствие с географската ширина. Доверете се на специалисти за монтажа и сервизната поддръжка.

Вятърни турбини

Друго възможно решение са вятърните турбини. Можете да си направите сами, ако сте технически грамотни. Има много планове на разположение в Интернет. Или се доверете на готови продукти. И тук става въпрос за сериозна инвестиция. Има и някои недостатъци – може да се наложи турбините да са много високо във въздуха, за да хванат постоянен вятър. Може да си имате проблеми и с природозащитници, тъй като птиците не могат да видят перките, докато не стане прекалено късно да ги избегнат.

Биогаз

Друго решение са фермерските системи за биогаз. Ще попитате защо фермерски. Отговорът е, че биогазът се получава от анаеробно разлагане на органични отпадъци – оборски тор, растителни,  животински отпадъци и битови отпадъци и всички биологично разграждащи се вещества. С една  уредба можете да си произвеждате електроенергия, топлоенергия и метан. Остатъчният продукт е биологично чист тор, богат на азот и минерални вещества. Така нищо не се похабява.

Ако си мечтаете да сте независим от ЕРП-тата, това са някой от вариантите, които да обмислите. Как да се отървем от Топлофикация, още не е измислено.

© 2014, informiran.bg