Как да си направим вертикална градина

3 идеи за оформяне на зелен кът в малки пространства
3 идеи за оформяне на зелен кът в малки пространства

Обичате да гледате цветя, но не разполагате с голям двор. Понякога дори изобщо нямате такъв и трябва да се ограничите до две – три саксии на терасата. Не бързайте да се отказвате. Направете си вертикална градина. 

Увивни растения и собственоръчно направени решетки 

Вземете размерите на стената, на която ще правите градината. След това направете метална или дървена решетка, която да монтирате на нея. Боядисайте я във весели, ярки цветове или пък я направете зелена.

Под решетката монтирайте дъска, на която да подредите саксиите. Ако имате място отстрани или можете да закрепите още по някоя дъска в квадратчетата на решетките, направете го. Само се уверете, че всичко е здраво монтирано и ще издържи саксиите. След това ви остава само да купите увивни цветя за плота, който сте поставили под решетката и висящи или други увивни цветя за плотовете, които сте сложили на различните нива на решетката. Грижете се за тях и скоро металните или дървени пръчки почти няма да се виждат, а стената ще бъде цялата в зеленина. 

Висящи растения, окачени на различни нива

Не купувайте от държачките за саксии с пластмасови куки и дръжки. Намерете си красиво изплетени гнезда от макраме или поръчайте да ви направят. Те са здрави и изглеждат страхотно. Изберете ги така, че да са с различна дължина и направете един ъгъл от балкона или от дома си целия в саксии с цветя, които висят на различна височина. 

Плотове за стена от подръчни материли

Използвайте стари керемиди, разделена на две водосточна тръба, пробитите чайници и тенджери. Всичко, което ви хрумне и е достатъчно здраво, може да се превърне в поставка за саксия, закрепена за стената. 

Отпуснете въображението си и пробвайте. Със сигурност резултатът ще е впечатляващ. 

© 2014, informiran.bg