Как се прави домашна торта с маскарпоне

Вкусна и лесна рецепта
Вкусна и лесна рецепта

За какво се сещате първо, когато чуете думата маскарпоне? За тирамису, нали? Всъщност с това крема сирене могат да се правят много сладкиши. Предлагаме ви една лесна за изпълнение рецепта, която ще ви накара да си оближете пръстите. Толкова е вкусна.

За нашата домашна торта с маскарпоне ще са ви нужни следните продукти:

500 гр. от това италианско вълшебство, наречено  маскарпоне. Ако успеете да го намерите в промоция, още по-добре. 

1/2 чаена чаша пудра захар

400 гр. заквасена сметана

200 гр. бял шоколад – най-добре да е на дражета, но ако нямате – начупете два бели шоколада по ваш вкус. 

1 пакет бисквити за торта или „Закуска“ (370 грама)

2 чаени чаши студено прясно мляко

1 ч. л. ром,  друг ароматен алкохол или есенция

шоколадови стърготини за финалната украса

Да започваме

В голяма купа сложете маскарпонето и пудрата захар, включете миксера на ниска степен и разбъркайте. Щом се смесят, добавете заквасената сметана и отново разбийте до пухкав крем.

Втората стъпка е да разтопите шоколада на водна баня. Внимавайте водата да не завира. Щом се разтопи го дръпнете от огъня и го оставете леко да се охлади. 

Добавете го внимателно към крема, като разбърквате с шпатула, а не с миксера.

Сега ароматизирайте прясното мляко с рома (или каквото имате под ръка) и започнете да подреждате сладкиша.

Най-удобно е във форма за торта с махащи се стени. Намажете дъното с малко крем, потапяйте бисквитките за секунда в млякото и ги редете на дъното. Покрийте ги с крем, като го разнесете внимателно с шпатула или с опакото на лъжицата. Подреждайте така ред бисквити, ред крем, като завършите с вкусния крем с маскарпоне.

Сложете вашата домашна торта в хладилника за една нощ и преди сервиране я поръсете с шоколадовите стърготини.

Дано да ви хареса, колкото и на нас.

© 2016, informiran.bg