Как се прави реване

Разберете как да си забъркате чудно вкусен и лесен десерт
Разберете как да си забъркате чудно вкусен и лесен десерт

Реването е пухкав сладкиш, който за нуждите на летните жеги може да се гарнира с топка сладолед или крем. 

Рецепта за реване

Реването е сиропиран сладкиш, затова първото нещо което трябва да направите е захарен сироп. Така той ще има време да изстине напълно, докато приготвяте и печете тестото. 

За сиропа са ви необходими 1 чаена чаша захар (250 грама), 500 мл вода и ванилия – шушулка е най-добре, но ако нямате – става и от пакетче. Слагате на котлона и оставяте да поври 5 минути. После махате и чакате да се изстуди хубаво.

За тестото са ви нужни 7 яйца, 1 чаена чаша захар (250 грама), 4 супени лъжици с връх брашно и 3 супени лъжици грис. За аромат може да използвате лимонови стърготини. Придават свеж аромат и вкус на доста сладкия десерт.

Как да го забъркате

Разбийте добре захарта с яйцата. Вземе си по-голяма купа, защото сместа доста ще бухне. Разбивайте докато я напълните. След това внимателно добавете брашното – лъжица по лъжица, като бъркате на ръка, а не с миксера. По същия начин наръсете и гриса и разбъркайте лекичко. Целта е да не загубите въздушните мехурчета, получени при разбиването на яйцата.

Застелете тавичка за печене с приблизителни размери 20/30 см с хартия за печене. Ако нямате – намаслете добре и поръсете с брашно. Излейте тестото вътре и го загладете с лъжица. Дебелината трябва да е около 5 см, за да се изпече и после сиропира добре. Печете на 180 градуса до готовност – около 30 минути. Не отваряйте фурната! Реването става приятно златисто и лекичко запечено по ръбчетата. 

Горещото реване залейте със студения сироп, покрийте с алуминиево фолио и оставете да се напои добре.

Гарнирайте поръсено с орехови ядки, с топка сладолед или крем на Др. Йоткер без варене.

Добър апетит!

© 2015, informiran.bg