Кои са най-добрите места в театъра/операта

Запазвайте билети за най-добрите места, така ще ви е по-приятно да гледате спектакъла
Запазвайте билети за най-добрите места, така ще ви е по-приятно да гледате спектакъла

Повечето хора, когато посещават оперен или театрален спектакъл, държат да седят на първите редове. И наистина, вълнението да седиш на първия ред и да виждаш актьорите, музикантите и певците толкова близо до себе си е неописуемо, но това рядко са най-добрите места, които можете да изберете. 

В общия случай, 

в класическа театрална зала, за най-добри се приемат местата от трети до седми ред, независимо къде на реда сте и от осми до десети по средата. Причината е, че това са местата, от които можете да обхванете с поглед цялата сцена и да следите необезпокоявани действието. Обикновено на някои от тези редове седи и режисьорът по време на репетициите. 

При камерни спектакли

идеята да седнете по-напред не е никак лоша. В малките зали обикновено има до 4 – 5 реда седалки. Където и да се настаните, няма да сбъркате, дори и да сте по към края на реда. 

При танцови и оперни спектакли

е препоръчително да седнете назад, а най-добре на някой от първите редове по средата. Така ще имате възможност да следите изключително интересните и въздействащи общи картини без да ви убягват и детайлите. 

Ако местата за публиката са подредени амфитеатрално, няма чак такова голямо значение на кой ред сте, но е добре местата ви да са в средата му. 

За тези, които проявяват по-задълбочен интерес към театралното и оперното изкуство е добре да гледат един и същ спектакъл по няколко пъти от различни места в залата. 

Не сте влизали никога в залата, в която искате да гледате представление? Придържайте се към общия случай за най-добри места и няма да сбъркате. Пожелаваме ви приятно гледане. 

© 2014, informiran.bg