Балатумни плочки

Разберете как да си направите красив, евтин и лесен за поддържане под
Разберете как да си направите красив, евтин и лесен за поддържане под

Тези плочки са създадени на принципа на самозалепващото се фолио, само че от балатум. На гърба им има разграфена хартия, която внимателно се отделя и плочката се залепва на пода или там, където сте решили да я сложите. Работи се много лесно, дори ако не сте професионален майстор. 

Предимства на балатума, като настилка е, че се поставя лесно, държи топло и е по-евтин вариант от ламирания паркет. 

Къде може да ги сложите

На практика навсякъде. Подходящи се за кухнята, банята, коридори, стаи. Можете да си изберете плочки с всякакви шарки – имитация на мрамор, дърво, камък. За нетрадиционалистите – абстрактни мотиви, весели картинки за детски стаи и т.н. 

Най-често срещаният им размер е 30 х 30 см.

Изисквания за поставянето им

Има едно много важно условие и то е – подът, на който ще ги лепите трябва да е равен, чист и сух. И най-малката издутина или неравност ще се виждат съвсем ясно. Ако основата е замърсена, рискувате краищата на плочките съвсем скоро да се отлепят. 

Ако подът ви не отговаря на тези изисквания, можете да решите проблема като поставите фазер или шпертплат и върху тях залепите балатумните плочки.

Те се комбинират чудесно и с друга настилка в рамките на едно помещение. Просто сложете подходящи лайсни, които да свързват двете повърхности. Така можете да очертаете различни зони в една стая и да имате уникален под.

Ако желаете, можете да им направите фуги, като на керамични плочки, с подходяща фугираща смес. 

Предимства на балатумните плочки

Лесно се поставят и поддържат, евтини са, ако се повреди част от настилката – просто сменяте няколко плочки, а не целия под. С балатумните плочки ще стъпвате на топло, докато керамиката държи студено, както знаете.

Направете си красив, топъл, лесен за поддържане и евтин под.  +

© 2015, informiran.bg