Българи съживяват Бранденбургската врата с уникален светлинен спектакъл

Това е заря! Не, това е горяща сграда! Не, това е 3D projection mapping!
Това е заря! Не, това е горяща сграда! Не, това е 3D projection mapping!

Зад нетипичния за България термин се крие една сложна от технологична гледна точка, но в същото време красива идея – прожектиране на синхронизирано с музика светлинно шоу върху неравни повърхности и сгради. Както сътворението в Библията започва със създаването на светлината, така и 3D projection mapping сътворява нови светове чрез светлинни ефекти. Дали ще е превръщането на световноизвестна сграда в руини, или пък разиграването на някой приказен сценарий  върху фасадата й – този нов вид изкуство разказва истории и съживява идеи.

Именно Make ideas play е и мотото на българската компания за 3D projection mapping, станала и една от водещите в сферата в Европа – MP Studio. Към момента от фирмата имат клиенти в цяла Европа и Близкия Изток, прожектирали са в страни като Белгия, Франция, Катар, Кувейт и Дубай, тяхно светлинно шоу е и първото подобно в пещера – пещерата Хан в Белгия. Наред с офиса в София, скоро ще открият и нов такъв в Берлин, защото искат да продължат да утвърждават името си на международната сцена. Една от емблематичните забележителности в немската столица – Бранденбургската врата – ще е своеобразно платно на най-новия им проект за светлинен спектакъл като част от ежегодния Фестивал на светлините (Festival of Lights) в Берлин между 9 и 18 октомври.

В рамките на събитието в продължение на десет последователни дни всяка вечер най-известните сгради, монументи и исторически места в града се превръщат в платна на различни светлинни и визуални представления. Творци от целия свят се борят за възможността да презентират идеите си пред публиката в Берлин, а немската столица бележи истински туристически бум. Фестивалът се провежда за 11-ти пореден път и се радва на близо два милиона посетители, което го прави едно от най-популярните подобни събития не само в Европа, но и в международен мащаб.

През 2015-та като част от фестивала за пръв път се проведе и награждаване за 3D projection mapping проекти под мотото New dimensions for Berlin. Представените визуални концепции трябва да развият и отразят важни за града теми като изкуство, култура, наука и околна среда.  

След внимателен подбор и анализ на портфолиата и концепциите на кандидатите, журито в лицето на Михаел Мюлер (кмет на Берлин), Клаус Воверайт (бивш кмет на Берлин), Джон Емерсън (посланик на САЩ в Германия) и Волфганг Йоп (моден дизайнер) класира предложението на MP Studio сред трите финалисти. Това автоматично ги поставя в топ 3 на най-оригиналните компании за 3D projection mapping в Европа и им дава възможността да прожектират концепцията си върху Бранденбургската врата в дните на фестивала, където милиони ще могат да оценят таланта им. 

Какво точно ще представлява спектакълът им от MP Studio предпочитат да запазят в тайна, за да могат да изненадат дошлите на място през октомври. За 3D projection mapping проектите не може само да се говори – изкуство, в което единствено въображението познава граници, трябва да се види и усети на живо. Така че ако сте в Берлин между 9 и 18 октомври, се насочете със скоростта на светлината към Бранденбурската врата, настанете се удобно и се пригответе много да ръкопляскате.  

Автор: Калина Дренска

© 2015, informiran.bg