Да записвам ли детето на лятно училище

4 важни неща, които да обмислите преди да го направите
4 важни неща, които да обмислите преди да го направите

Иска ви се да осигурите на детето си всички възможности, които ще улеснят бъдещето му. Разбираме ви, но нали знаете, че това е практически невъзможно? Да, подберете му хубаво училище, нека да учи чужд език и каквото друго иска, но не прехвърляйте върху него всичките си неосъществени амбиции и не го задушавайте. Затова и помислете добре да го записвате ли на лятно училище. 

Имате ли възможност да прекарате повече време с детето си

Ако през лятото сте по-свободни, вместо да записвате хлапето на лятно училище, организирайте му такова вкъщи. И се постарайте да го направите интересно. Гледайте заедно филми, четете книги, говорете си за всичко, което го интересува, разхождайте се и посещавайте заедно исторически и природни забележителности, галерии и концерти, спортувайте. Времето, което ще прекарате заедно е безценно. А личният пример и разговорите ще научат и вас и вашето съкровище на много неща. 

Какво ще учи детето в лятното училище

Не превръщайте лятното обучение в наказание, това ще притъпи желанието на детето да научава нови неща и ще му създаде допълнително проблеми. Ако го записвате на езикови курсове, нека да е лятна школа край морето или в чужда страна.  Ако искате просто да не стои само вкъщи, докато вие сте на работа, изберете някоя школа по изкуствата, уъркшопи, свързани с дигитални технологии, спортни школи – открийте това място, на което на детето ще му е интересно. Със сигурност има такова. 

Колко време ще му отнема дневно

Важно е хлапето да има свободно време, което да прекарва както намери за добре. Особено, ако вече е по-голямо. Затова, ако не е на езиково обучение в чужбина, то запишете го на лятно училище, което ще е само сутрин или по няколко часа следобед. 

Обмислете всички тези въпроси и не забравяйте, че детето ви трябва да стане самостоятелен човек със свои желания, умения и разбирания за живота. Започнете да го приемате като такъв отрано – просто го попитайте какво иска да прави това лято. 

© 2014, informiran.bg