Диета преди празниците – да или не

Да празнуваме или да се тормозим – това е въпросът
Да празнуваме или да се тормозим – това е въпросът

Наближават месеците с най-много празници – декември и януари. Всички тези веселби са свързани с изобилно ядене. Вие искате да се поберете в най-стархотната рокля/костюм на света и още преди да сте седнали на празничната трапеза виждате, че до затварянето на ципа й остават няколко сантиметра. Или пък цяла година спазвате драконовска диета и сега се страхувате усилията ви да не отидат по дяволите.  Какво да правите?

Добра идея ли е диетата преди празниците

Коледните и новогодишни купони наближават и трябва на всяка цена да свалите 2-3 килограма. Има много бързи диети, които ще ви позволят да го направите. Истината ще ви плесне шамар веднага след празниците. Голямото ядене и пиене ще възвърнат светкавично загубените килограми и дори ще ви лепнат някой и друг сантиметър отгоре. Помислете си дали си заслужава.

Точно сега ли?

Ако сте по средата на сериозно отслабване и коледните празници ви сварват по средата на вашия режим  – не губете кураж. Както знаем, празнуването е предимно вечер. Ето защо през целия ден я карайте по-леко – плодове, чай, салатки, яка тренировка във фитнес залата или у дома. Така, когато седнете вечерта на масата няма да имате толкова угризения. Не се плашете – за една вечер няма как да си възвърнете загубените вече килограми. Хапвайте си по малко от всичко, танцувайте повече, не си позволявайте много алкохол, а от баклавата и тортата хапнете символични парченца.

Следващият ден ще бъде разтоварващ откъм храна и натоварващ откъм тренировки. И така докато всички празници приключат.

Хората отдавна са го измислили

Става въпрос за постите. Една древна традиция, която днес много малко хора спазват. А това е именно диета, в смисъл на хранителен режим, и то точно преди празниците. 

Постите пречистват организма, каляват волята ви и обновяват духа. 

А после – на празник, като на празник – веселете се и забравете угризенията. Винаги можете да почнете 2016 година с нова диета.

© 2015, informiran.bg