Какви документи ми трябват, за да отворя кафене

Въоръжете се с търпение, очаква ви дълго ходене по службите
Въоръжете се с търпение, очаква ви дълго ходене по службите

Не искате повече да работите като наемник. Заделили сте малко пари и мислите да отворите кафене. Чували сте, че процедурите са дълги и сложни. 

С какво да започнете

С помещението – разбира се. Трябва да имате договор за наем – най-добре за помещение, което вече има статут за заведение. С подписване на договора трябва да получите от собственика и съответния документ. Ако имотът е ваш – необходим ви е архитектурен проект, който да бъде одобрен от общината. Следва изграждане на заведението и получаване на заветното удостоверение за ползването му като такова. Добре е да имате регистрирана фирма, за да можете да осчетоводявате разходите.

Документи за безпроблемна експлоатация

Започнете с регистрацията в Областната дирекция по безопасност на храните. Освен изпълнени санитарно-хигиенните изисквания, трябва да имате документация за храните, ако предлагате такива. Трябва да сте въвели така наречените „добри практики”, НАССР система, система за самоконтролиране и т. н. Ако нямате опит, по-добре поверете разработката им на специалисти. Освен проверка на място, от Агенцията по храните ще искат да имате договор с фирма за дезинсекция, дератизация и дезакаризация (ДДД) и протокол от вече извършени процедури в помещението.

Още документи

С удостоверението от ОДБХ ще поискате разрешение от общината за работно време. След успешната регистрация ще направите договор с фирма по Трудова медицина. Всяко лице от персонала трябва да има заверена здравна книжка. При започнала дейност поискайте разрешение от Службата по пожарна безопасност. Междувременно трябва да сте осигурили касов апарат с договор за поддръжката му и да сте го регистрирали в НАП. Ще ви облекчи наемането на добър счетоводител. Прехвърлете със съответните договори партидите за ток, вода и отопление на името на фирмата си, за да ползвате разходите.

За да скъсите и облекчите процеса, обърнете се към специализирана фирма, която ще мине всички пътища вместо вас – без пропуски и главоболия. 

© 2015, informiran.bg