Какво да правите при сърбеж от слънчево изгаряне

Как да си помогнете, ако все пак изгорите
Как да си помогнете, ако все пак изгорите

Най-доброто средство е да не допускате да изгорите. Но когато сърбежът вече е на- лице, явно сте пропуснали времето за най-доброто средство. Сега е задължително да проявите воля и да не се поддадете на желанието да се почешете. Разчесването може да разрани кожата, да остави белези и да предизвика допълнително инфектиране.

Охладете изгореното място

При всеки удобен момент подлагайте сърбящото място на течаща хладка вода или взимайте прохладен душ, ако изгарянето е по цялото тялото. Това ще намали температурата, ще облекчи възпалението и сърбежа. За хигиенните бани използвайте мек сапун и не се изтривайте, а попивайте влагата с мека кърпа. Правете си компреси с натрошен лед, обвит в марля или чиста памучна кърпа. Добра идея е да се намажете с добре изстудено кисело мляко. То действа в няколко посоки – охлажда кожата, подхранва я благодарение богатото си на белтъчини, мазнини и биологически активни вещества съдържание и я успокоява.

Използвайте хидратиращи и успокояващи продукти

Влезте в първата аптека и – след консултация с фармацевта – си набавете специализирани продукти за слънчево изгаряне и за успокояване на сърбежа. Добре е те да съдържат пантенол, алое вера, прополис, колаген и т. н. Не бива да са ароматизирани, да съдържат парфюм или алкохол. Те изсушават дори здравата кожа. Ако сърбежът е упорит и не можете да го овладеете, прибегнете до антихистаминови препарати като фенистил гел или местни анестетици. В този случай може би е по-разумно първо да се допитате до лекар.

Допълнителни мерки срещу сърбежа

Помогнете си, като пиете достатъчно вода. Хидратацията на организма ще облекчи и състоянието на кожата. Носете меки, широки и удобни дрехи, които почти не се докосват до тялото. Не излизайте навън през деня и не се излагайте на слънце, докато кожата ви не се възстанови.

И не допускайте да изгорите отново, пазете се. 

© 2015, informiran.bg