Какво да проверявам, когато взимам жилище под наем

3 важни неща, които да уточните преди да платите наем и депозит за нова квартира
3 важни неща, които да уточните преди да платите наем и депозит за нова квартира

Смята се, че при наемните отношения обикновено потърпевшите са хазяите. Но дали винаги е така и за какво трябва да внимавате, когато наемате жилище?

Платени ли са всички стари сметки и кой ще ги плати, ако не са

Нанесли сте се току-що в нова квартира. Още не сте разопаковали и идва време да се плащат сметки. Оказва се, че имате да плащате минали задължения – за ток, вода, отопление, интернет. Опитвате се да говорите с хазяите. Да, предните наематели не са ги изчистили, но те са си на апартамента. Или трябва да платите, или ще ви спрат тока. Можете също да грабнете куфарите и кашоните си и да отидете другаде.

Изправни ли са електромерът, водомерът, топломерите, има ли течове и загуби

Ако измервателните уреди за основните консумативи не са изправни, това ще ви струва нерви и средства. Проблемът е, че ще го разберете когато пристигнат първите сметки. Затова погледнете електромера – има ли нощна тарифа, работи ли часовникът? Течовете след водомера не само ще надуят дължимото към ВиК, но ще нанесат щети, които хазяите ще искат да отстраните за своя сметка.ьСтарата техника в абонатната станция също може да води до нереално отчитане.

Уточнявайте еднозначно какво от обзавеждането ще ползвате

Случва се на огледа да видите почти напълно оборудван апартамент. Когато се нанесете, се оказва, че липсват основни уреди, на които сте разчитали. Обяснението може да е, че са били на предишните наематели, че пералнята на хазяйката се е развалила и затова е взела тази. Или пък – столовете и масата са неизползваеми, но няма къде да ги държат. Ако дограмата е дървена, проверете нормално ли се отварят и затварят прозорците. Огледайте здрави ли са стъклата, работят ли уредите. 

Изяснете, кой ще поема текущите ремонти и по-сериозните, ако се наложат.

Това ще ви донесе известна сигурност и яснота още преди да се нанесете в новата квартира.

© 2015, informiran.bg