Какво е подходящото работно осветление за домашен офис

Открийте как да предпазите очите си, докато работите пред компютъра или се взирате в куп документи с часове
Открийте как да предпазите очите си, докато работите пред компютъра или се взирате в куп документи с часове

Все повече хора вече работят от домовете си. Това е възможно благодарение на въздесъщия Интернет. Независимо дали сте фрийлансър или проверявате куп домашни на вашите ученици, работата у дома трябва да е добре организирана. Домашният офис е вашето специално местенце за труд и творчество. 

Светлината е един от най-важните фактори за продуктивна работа. Така няма да завършвате работния си ден с главоболие и сълзящи очи.

Настолната лампа

Може би не сте сигурен, че ви е необходима? Продължете да четете, тогава. Падащата отгоре светлина – обикновено лампата на тавана, не е най-подходящият избор. Най-добра е комбинацията от общо и локално осветление. Правилно избраната настолна лампа трябва да отговаря на няколко изисквания, за да имате полза от нея.

Най-важното условие е да я поставите от противоположната страна на ръката, с която пишете. По този начин, дланта ви няма да хвърля сянка върху листа.

Съсредоточената върху работното ви място светлина трябва да е в топлия спектър и да покрива цялата работна площ на бюрото ви. Ако лампата е снабдена с гъвкаво рамо, ще можете да я фокусирате точно там, където ви трябва.

Естествената светлина

Поставете бюрото си, към прозореца така, че дневната светлина да идва от противоположната на работната ви ръка посока.

Слънчевите лъчи предизвикват отделяне на серотонин – хормонът на щастието и подтискат мелатонина – хормонът на съня. Тоест, дневната светлина ще ви действа ободряващо, а не приспивно.

Монитора

Горната му част трябва да е на нивото на очите ви, на разстояние от около 45-70 см. Освен за зрението, тази позиция е благодатна за шията и раменете ви. Умората и напрежението в техните мускули е една от причините за главоболието.

Върху дисплея не бива да пада директна слънчева светлина или пък да се отразява настолната лампа вечер.

Колко светъл е вашият домашен офис?

© 2016, informiran.bg