Какво значи "меки умения" и как да ги придобием

5 стратегии, от които се нуждаете, за да получите желаната работа
5 стратегии, от които се нуждаете, за да получите желаната работа

Често се казва, че благодарение на вашите „твърди умения“- образование и квалификация – ще отидете на интервю, но имате нужда от  „меки умения“, за да получите работата.

„Меки умения“ са личните ви качества, които определят способността ви да си взаимодействате с хората.  Това са неща като оптимизъм, почтеност, емпатия, общителност, надеждност, мотивация, позитивно мислене или, защо не, чувството ви за хумор.

Ако сте наясно, че някои от тези умения не ви се получават много добре, вече сте с една крачка напред. Поработете над себе си, така че да ги превърнете в естествен рефлекс. Ето как:

Подобрете комуникационните си умения

Контактът с очите е много важен, когато говорите с някого – нека погледът ви не блуждае из стаята. Покажете интерес към събеседника си, наведете се към него и имитирайте неговата поза, за да създадете комфортна среда.

Развийте своите умения за писане.  Старайте се да използвате думите правилно, когато пишете писма, доклади или имейли - кратко и ясно.

Научете се да слушате

Изисква се съсредоточаване и самодисциплина, за да чувате наистина, това което ви се говори.  Перифразирайте или задавайте въпроси, демонстрирайте интерес и внимание. 

Изграждане на отношения

Междуличностните умения са важни на работното място. Повечето фирми са създадени като екипи или отдели. Вие сте част от цялото. Търсете начини за изграждане на приятелства с колеги, клиенти и бизнес партньори.

Вземете инициативата 

Демонстрирайте отговорност и ентусиазъм в работата. Огледайте се наоколо, вижте какво трябва да се направи, и го свършете.

Запишете се на курс

Има различни занимания и семинари, където ще ви помогнат да подобрите меките си умения.

Бъдете по-комуникативни,  разбирайте се с колегите си и усъвършенствайте вашите „меки умения“ непрестанно, за да имате успех в кариерата си.

© 2015, informiran.bg