Какво представляват биокамините

Eфективно и ефектно отопление в едно
Eфективно и ефектно отопление в едно

Виждали сте снимки на биокамини, но те ви изглеждат толкова ефектни и изящни, че създават у вас усещане за дизайнерска игра. Да, може и така да се каже, но тази дизайнерска игра топли. Преценете сами.

Какво представлява биокамината

Това е горивна камера, проектирана да работи с биогориво – по-специално с биоетанол. Той се добива чрез алкохолна ферментация на растителни суровини като захарна тръстика и цвекло, зърнени култури и др.,  и надеждата е, че един ден ще замести горивата, произведени от нефт. Отдава около 3-3,5 Kw/h. Гори без дим и сажди, отпадните продукти са вода под формата на пара и въглероден двуокис – същите, които отделяте и вие при дишането си. Поради тази причина биокамините нямат нужда от димоотводи и топлината, която при класическата камина излиза през комина, остава в стаята. Това позволява бързо затопляне и икономично отопление. 

Ефектен дизайн и комфорт от жив огън

След безспорната екологичност, това е другото неоспоримо качество на биокамините. Някои от тях наистина приличат по-скоро на произведения на изкуството, оживени от огъня. Могат да са преместваеми, стационарни или вградени. При вграждане е възможно да се оформят напълно по образеца на класическите камини, като в камерата има дори „цепеници”, които горят с буен пламък. Подходящи са за всеки интериор.

Особености при експлоатацията

Горивната камера се пълни максимум до ¾ от обема си и не е добре, да оставяте в нея етанол, когато е угасена. Температура достига своя оптимум за около 10 минути, което ви осигурява бързо затопляне на помещението. Бъдете внимателни – не пипайте с голи ръце горивната камера в момента на горене или веднага след загасяне. Пламъкът на камината се гаси със специално приспособление или чрез затваряне на камерата. Не го духайте като свещ – ще се усили. Когато избирате вашата биокамина, освен по визия, я избирайте по мощност и функционалност. Добре е да имате и опция за регулиране на горенето – това пряко се отразява на потреблението на гориво и топлинния комфорт

Ако отдавна копнеете за камина в къщи – това е вашето решение – без сложен монтаж, без необходимост от складиране на гориво, постоянна поддръжка и почистване.

© 2015, informiran.bg