Какво трябва да знаем за симпатичния Лабрадор Ретривър

Лабрадор Ретривър - един чудесен избор за домашен любимец. Научете повече за него!
Лабрадор Ретривър - един чудесен избор за домашен любимец. Научете повече за него!

През последните няколко десетилетия Лабрадорите са в челната петорка за най- предпочитани домашни любимци. Съществуват черни и жълти представители на породата, които не се различават по нищо освен по цвета си.

Лабрадорите притежават всички черти на семейно куче. Тази порода кучета е дружелюбна с хора от всички възрасти, затова и е предпочитана от семействата. Освен това тези животни се разбират много добре с децата. Те са активни и обичат да се забавляват, така че обучението им е лесно ако се прави правилно и в подходящото време. Ето няколко съвета как да се грижите и как да обучите своя Лабрадор.

Хранителни навици

Храненето на Лабрадора не е трудно. Подходяща е почти всяка кучешка храна. Препоръчва се да му се дават консерви веднъж седмично. Трябва да знаете, обаче, че лабрадорите много лесно наддават тегло. Изобщо не са капризни и ако вкъщи оставите кошчето за боклук без надзор, те преспокойно ще консумират всичко, което става за ядене. 

Дресиране

Най-добре е да започнете да тренирате кученцето, още докато е малко. Никога не подценявайте важната роля на обучението. Лабрадорите са много отзивчива порода. С малко тренировки и игри те ще станат любимите приятели на вашите деца.  Когато ги дресирате трябва да използвате метода на наградата. Тоест, когато направят нещо добро им дайте лакомство. Но в никакъв случай не ги наказвайте, защото са чувствителни животни и това може да ги разстрои много. 

Играйте си с тях

Лабрадорите са щастливи, когато виждат, че стопанина им ги обича и се занимава с тях. Освен това тяхната склонност към надебеляване може да бъде преодоляна чрез активни игри. Вашето куче ще се радва да го извеждате на разходка всеки ден. Правете това в един и същи час. Подхвърляйте му предмети и го научете да ви ги донася. 

Здраве

Породата като цяло се радва на добро здраве и кучетата живеят от 10 до 14 години. По време на живота им, както всички останали кучета и те се нуждаят от периодични ваксинации. Редовните ветеринарни прегледи са задължителни. Лабрадорите са склонни да получат суха кожа, затова ще бъде нужно да ги къпете с определени шампоани всеки месец. За всичко това се консултирайте с вашият ветеринарен лекар.

Надяваме се, че тази статия ви е предоставила ценни съвети. Вече сте готови да отдадете вниманието си на вашия Лабрадор!

© 2014, informiran.bg