Как да го накарам да помага в домакинството

3 съвета за мирно съвместно съществуване
3 съвета за мирно съвместно съществуване

В съвременния свят, където жените работят също толкова, колкото и мъжете, определението „мъжка“ и „женска“ работа не е актуално. Домът е общ, работата по поддържането му – също. Как обаче да внушите това на партньора си ? Забравете за скандалите, цупенето и претенциите. Грубата сила не е решение. Подходете хитро по въпроса. 

Приобщете го

Помолете го да свърши някаква работа и когато го направи му благодарете мило – с целувка. Кажете му колко много ви е помогнал и му покажете, че цените това. Може да не е свършено според високите ви стандарти, но преглътнете забележките и се усмихнете. Това се нарича „положителна подкрепа“. Може да не проработи на 100% веднага, но вие бъдете търпелива и  скоро нещата ще се променят.

Друг начин е да попитате какво иска вашият любим за вечеря, а след това да го помолите да отиде до магазина за продукти, докато вие белите картофите, например. Измийте чиниите заедно и след това се гушнете в леглото.

Направете си списък на задълженията

Обсъдете го още преди да решите да живеете заедно. Напишете на един лист всички домашни грижи: готвене, пране, простиране, пускане на прахосмукачка, изхвърляне на боклука, гладене, бърсане на прах, пазаруване. После седнете и обсъдете спокойно кой какви задължения ще поеме. Докато и двете страни спазват своята част от списъка, всичко ще бъде наред.

Бъдете жени

Ние сме нежни същества. Решенията със сила не са в природата ни. Подходете към проблема с търпение и такт. Демонстрирайте благодарност, а не надменност или раздразнение. Забележките, мрънкането или недоволството само ще го накарат да ви заяви: „щом не ти харесва – направи си го сама“.

Кой да знае, че ще ви трябва степен по психология, за да накарате мъжа да измие едни чинии?

© 2015, informiran.bg