Как да дресирам кучето си

Няколко общи насоки за възпитание на домашния любимец
Няколко общи насоки за възпитание на домашния любимец

Взели сте си кученце и се чудите как да го възпитате. Ще ви дадем някои общи насоки, но е добре да знаете, че породите са много различни по темперамент и е препоръчително да се посъветвате с професионален дресьор как точно да се справите с вашето куче. 

Покажете на кучето си кой командва

Да, вярно е, вие сте приятели и се обичате, но това не означава, че трябва да оставяте четириногия си другар да ви се качи на главата. Когато прекали или направи беля, винаги го наказвайте (не жестоко, разбира се, но трябва да има някакви последствия) и укорявайте. 

Започнете обучението с прости неща

Научете го да подава лапа или да носи хвърлена топка или пръчка. Просто е.  Дръжте в една ръка любимото лакомство на кучето. Поднасяйте я към муцуната му, без да му я давате. Хващайте лапата му с другата си ръка, и разбира се повтаряйте „подай лапа”. И така, докато кучето не изпълни командата само. След това му дайте лакомството и го похвалете. 

Заведете любимеца си в парка. Покажете му топката и я хвърлете с команда „Донеси”. Не забравяйте да го похвалите и наградите, когато ви я върне обратно. 

Усложнявайте задачите постепенно

Принципът, по който да го накарате да изпълнява по-сложни команди, е същият – показвате какво трябва да се направи, докато повтаряте командата, при добър резултат давате награда и хвалите четириногия си приятел. 

Разбира се, наблюдавайте колко възприемчиво е кучето ви. Може да учи по-бързо или по-бавно, съобразявайте се с темпа му. 

Проявете постоянство

Дресировката не е проста работа и няма как да очаквате светкавични резултати. Отделяйте по около час до два на ден, за да се занимавате с кучето си. Бъдете търпеливи, спокойни и ласкави – така със сигурност ще постигнете повече. 

Помнете, че е важно да спечелите доверието на четириногия си любимец. Ако той е спокоен с вас, определено ще учи по-бързо. Най-малкото, защото иска да ви зарадва и да получи одобрението ви. 

© 2014, informiran.bg