Как да накараме детето да учи

4 златни правила за родители, баби, дядовци и учители
4 златни правила за родители, баби, дядовци и учители

Не сте били от най-ученолюбивите, но пък все още си спомняте наученото в часовете и знаете как да го използвате. А сега, като гледате децата на някои ваши познати, страх ви хваща. Не искат да ходят на училище, скучно им е, не ги интересува нищо. И последното ви се струва най-страшно. Ако вече се чудите как да накарате вашето дете да учи, продължете да четете надолу, нашите златни правила ще ви помогнат. 

Избягвайте всяка принуда

Задължителните неща автоматично се приемат от детето като скучни и то се стреми да ги отхвърли. Не го карайте да учи, не използвайте думичката „трябва”. Събудете интереса му към съответния предмет. 

Превърнете всичко в игра и предизвикателство

С игри нещата се научават и запомнят по-лесно. Особено, когато децата са по-малки. Измисляйте образователни игри у дома, гледайте заедно научно-популярни филми. Когато детето ви влезе в пубертета, предизвиквайте го. Карайте го да открива, а не да назубря. 

Помогнете на детето си да се научи да мисли

Говорете с него, задавайте му въпроси, дръжте се с хлапето си като с възрастен и уважавайте мнението му. Провокирайте го. Не му позволявайте да приема за чиста монета всичко, което чете, чува, вижда. Научете го на здравословно съмнение и го провокирайте да развива умението си само да проверява фактите. 

Учете заедно с него

Не, нямаме предвид да седнете заедно над учебника по алгебра и да се чувствате еднакво неразбиращи и отегчени. Намерете начин да превърнете алгебрата в интересно занимание. Правете опити с различни вещества, за да откриете някои важин положения в химията или пък ходете на разходка в гората, пътувайте, за да научавате неща по биология и география. 

Помнете, че децата се раждат любопитни към света. Те искат да го опознаят, да разберат всичко за него. Използвайте тази им жажда за знания, приключения, открития. Не им позволявайте да я загубят и страховете ви, че вашето дете не знае нищо ще се окажат абсолютно неоснователни.  

© 2014, informiran.bg