Как да направим хубави снимки на детето си

Как да правим по-сполучливи фотографии на нашите съкровища
Как да правим по-сполучливи фотографии на нашите съкровища

Във времена, когато всеки носи в джоба си фотоапарат (разбирай смартфон с камера), а селфитата са навсякъде в Интернет, как все пак да направим наистина хубави снимки на децата си. Такива, които да останат за спомен и след години да се умиляваме, докато разгръщаме страниците на албумите.

Истинско предизвикателство пред търпението и уменията ни е да направим свястна снимка на същества, които почти непрекъснато са в движение. А щом ги накараме да седнат мирно се мръщят, въртят и нервничат. И все пак:

Какво ще кажете за една “сапунерка“

Въпреки, че смартфонът ви има камера, по-добре е да си вземете един от онези автоматични фотоапарати, наречени “сапунерки“. Въпреки прозвището си, те правят страхотни снимки, особено на деца. Защото са малки и можете скришом да ги извадите и да нащракате куп пози. После е толкова лесно да изтриете ненужните.

Прочетете внимателно листовката

Проучете внимателно как работи фотоапарата ви – всичките му “екстри“, функции и възможности. Важно е да го държите здраво, за да не “размажете“ снимката.

Снимайте детето в естествената му среда

Снимайте детето в естествената му среда, в удобно за него обкръжение от познатите му играчки – там, където се чувства добре. Защото настроението му със сигурност ще се запечата на снимката. 

Подготовката е много важна

Подберете облеклото, играчките, цялата композиция предварително. Децата не се славят с много търпение и могат да ви скъсат нервите, ако се бавите прекалено. 

Още няколко съвета

Възползвайте се максимално от естествената дневна светлина. Тя е най-подходящата за фантастични портретни снимки. Вместо светкавица, използвайте ISO-автоматиката.

За външни снимки внимавайте източника на светлина да не бъде зад детето. Също така избягвайте ярките обедни часове, когато се образуват неприятни сенки. 

За наистина страхотни снимки – запълнете кадъра с вашия модел. 

Отпечатайте най-добрите снимки и ги сложете в албум - готови за бъдеща употреба.

Днес не е ли чуден ден за снимки?

© 2016, informiran.bg