Как да направя хранилка за птици за балкона

Разберете как да нахраните птичките и да им помогнете да преживеят по леко студените зимни дни и нощи
Разберете как да нахраните птичките и да им помогнете да преживеят по леко студените зимни дни и нощи

Зимата е труден сезон за всички същества. Но докато ние се прибираме у дома на топло, безброй птици нямат същия късмет.  Не стига това, ами снегът е покрил всички семенца и трохички, които им служат за храна. Помогнете им, като направите лесна хранилка.

Можете да употребите всякакви материали: непотребни чинии, тавички, формата за кекс, която не ползвате, пластмасови кутии, стара саксия – всичко, което ви хрумне е подходящо. Уверяваме ви, че птиците не се интересуват от външния вид на хранилката, а от това, което е вътре в нея.

Най-лесно ще бъде ако поставите вашето творение на балкона. Така ще можете да се любувате на долитащите птички и на доволните им песни.

Изберете някой подходящ ъгъл, празния в момента цветарник (какво по-добро приложение за него през зимата) или закачете висяща хранилка на  дюбел, забит в стената. 

Ето няколко идеи за хранилки, за които можете ползвате подръчни материали.

Празни рула от тоалетна хартия

Обикновено ги изхвърляме, но от тях става отлична хранилка за птици. Ще ви трябват още: фъстъчено масло, различни семена и сурови ядки, корнфлейкс. 

Сипете ядките и семената в една чиния, намажете рулата с фъстъченото масло и ги отъркаляйте вътре, така че плътно да се покрият с апетитни зрънца.  Оставете ги за една нощ в хладилника. На другия ден ги нанижете на пръчка и ги забийте в пръстта на празния цветарник, например. Всички врабчета и синигерчета в околността ще ви бъдат много благодарни.

Старата форма за кекс

Пробийте в дъното и 3 дупки с бормашина и я прикрепете със здрава тел към ъгъла на терасата ви. Напълнете я със семена, ядки, дори парченца безсолна сланина, ако имате, и очаквайте посетители. 

Щом веднъж започнете да храните птичките, бъдете постоянни, защото те ще идват всеки ден, търсейки храна. 

Не ги разочаровайте.

© 2016, informiran.bg