Как да научим детето си на толерантност

Няколко дзен съвета за родители
Няколко дзен съвета за родители

Толерантността е важно качество, което се възпитава трудно. Затова колкото по-рано започнете, толкова по-добре. Не разчитайте само на детската градина и училището, а се заемете лично. 

Давайте личен пример

Децата гледат какво правите, запомнят и копират поведението ви. Ако самите вие не проявявате толерантност към различията или странностите на околните, няма как детето ви да го прави. 

Не правете дискриминиращи изказвания

Да, може да сте ядосани или да се шегувате, може да не мислите наистина това, което говорите в даден момент, но детето ви ще го запомни. Затова много внимавайте. 

Насърчавайте го да общува с деца от различни етноси и да завързва различни приятелства

Децата – особено докато са малки – нямат нашите предразсъдъци и задръжки, и се сприятеляват лесно. Насърчайвате приятелството на вашето хлапе с деца от различни етноси. Ако пък детето ви вече е голямо и се държи подигравателно с някой по-странен съученик, поговорете с него. Разберете каква е причината за това – търсене на одобрение от останалите, заявяване на принадлежност към групата, страх от отхвърляне – и му предложете решение на проблема и друг възможен начин на поведение. 

Купувайте книжки и гледайте филми, в които героите са от малцинствени групи или имат проблеми с интегриране в обществото

Измислените герои са вашият пръв помощник в този случай. По темата за толерантността има достатъчно художествени произведения за всички възрасти. Нека детето ви да чете, да гледа. 

Говорете си по темата

Обсъждайте книгите, филми, случки от ежедневието. Не поучавайте, а давайте поводи за размисъл.

Проявявайте толерантност към детето си и обсъждайте с него това, което му забранявате, разрешавате, всяка ваша постъпка. И ако задачата ви се стори трудна, не се отчайвайте  толерантност се възпитава с търпение и толерантност. 

© 2014, informiran.bg