Как да оградим двора си с жив плет

Най-добрата еко-ограда!
Най-добрата еко-ограда!

Дошло е време да оградите двора. Не искате метал и бетон, не искате зидове. Направете си жив плет! Не е толкова сложно, колкото изглежда. Започнете с изясняването на основния въпрос:

Какви задачи ще решава той:

- да пази от нежелано проникване в двора и дома ви;

- да пази от любопитни погледи;

- да е красив и да радва окото.

Твърде е възможно отговорът да е комбинация от всички възможности.

Подходящото растение ще подберете според

- функциите на живия плет, 

- конкретните климатичните условия, 

- характеристиките на почвата, 

- степента, в която се поддава на рязане и оформяне,

- личните си предпочитания – вечнозелени и листопадни, иглолистни и широколистни, цъфтящи и нецъфтящи.

Колко корена са ви необходими

ще определите, след като сте наясно, колко широк и колко дълъг искате да е живият плет и на какво разстояние трябва да се садят растенията, за да формират гъста и функционална ограда максимално бързо. Разсад можете да си купите, но можете да си направите и сами от резници, стига да става дума за вид, който е достатъчно разпространен и се размножава по този начин.

Кога да засадите живия плет

Ако растенията са в саксии или с туфи пръст по корените, може да ги садите на практика по всяко време. Ако са на гол корен, най-добре е да го направите есента или ранната пролет – във влажните сезони.

Как да го засадите

Може да засадите всяко растение в отделно приготвена ямка, но можете да подготвите един изкоп и в него да разпределите разсада. Важно е да уплътните чрез притискане пръстта около и над корените и да полеете обилно. Поливайте ежедневно до прихващане. Поливайте го често и след това, не го оставяйте да се засуши. Торете при нужда.

Резитбата – основното за хубав жив плет

Още при засаждането направете първа резитба на височина около 25 см. Колкото по-често го подрязвате, толкова повече странични разклонения ще има и толкова по-гъст ще става той.

© 2014, informiran.bg