Как да оправя спукана гума на колело

И какви инструменти ми трябват за целта
И какви инструменти ми трябват за целта

Това лято за първи път от години, или за първи път изобщо, карате колело. Не можете да се нарадвате на вятъра в косите си, на вълнуващото усещане при засилка, на гледките, които се сменят пред очите ви. А имате ли всичко необходимо за залепване на гума? Ако отговорът е „не“ и карате само в града, проблемът не е чак толкова голям. Но ако карате по селски пътища, в гората или на полето, комплектът за лепене на гуми е задължителен. 

Какво се съдържа в комплекта за лепене на гуми

Лепенки за гуми на колело (не използвайте лепенки за гуми на кола, по-дебели са), лепило, малко ренде и щанга. Можете да ги купите в комплект заедно с неголяма кутийка. Щангите са метални или пластмасови. С тях ви е по-лесно да извадите вътрешната гума. Когато видите, че нещо в кутийката ви е свършило, набавете си го отново. Дръжте я винаги заредена, за да не ви се случват неприятни изненади.

Не забравяйте да добавите и помпа към спасителната кутийка. 

Демонтаж на гумата

Обръщате колелото и с помощта на щангата отделяте външната гума от каплата. От нея изваждате – пак с щангата – вътрешната гума. 

Намирате спуканото място

Напомпвате вътрешната гума, приближавате дланта си на 1 см от нея и я обхождате цялата. Спуканото е там, където усетите лек полъх върху кожата си. Ако лепите гумата у дома, натопете я в леген с вода, ще ви е по-лесно. 

Почистване и залепване

Поставяте гумата на твърда, равна повърхност. Обработвате спуканото място с ренде. След като сте го почистили, слагате няколко капки лепило директно върху дупката и изчаквате да изсъхнат. 

Слагате лепенката върху изсъхналото лепило, като я притискате здраво към гумата 1 – 2 минути.

Монтаж на гумата

Леко напомпвате гумата и започвате да я слагате откъм вентила. 

Първият път операцията може да ви се стори малко сложна. Не се притеснявайте, въпрос на опит е. Ще се научите. Приятно каране! 

© 2015, informiran.bg