Как да подготвим първолака за първия учебен ден

Тайната на спокойното и уверено дете, което иска да ходи на училище. Вие знаете ли я?
Тайната на спокойното и уверено дете, което иска да ходи на училище. Вие знаете ли я?

Първият учебен ден наближава и у дома ви цари пълна суматоха. Вие сте развълнувани – хлапето ви също. Препускате заедно по магазините, купувате му всичко необходимо, напрежението се усеща във въздуха, а големият ден наближава. Спрете за момент. Все още имате време да направите нещата както трябва и да изпратите детето на училище спокойни и усмихнати. 

Направете списък с покупки

Не е задължително да купуте всичко още преди началото на учебната година. Ако не сте имали предварителна среща с учителя на детето си, е направо безсмислено. Най-вероятно половината от учебните пособия ще се наложи да ги купувате отново. Затова вземете задължителните неща. Обърнете внимание на дрешките за самия първи учебен ден, изберете ги заедно с детето. Ще направите допълнителни покупки след като знаете какви са изискванията на учителя и какво ще му трябва на първолака. 

Разходете си предварително покрай училището заедно с детето си 

Покажете му къде ще дойде да учи само след няколко дни. Нека разгледа двора и сградата на спокойствие. Така ще бъде по-уверено, когато го доведете отново на 15 септември. Това пък ще му помогне по-бързо да се сприятели с останалите деца и да се чувства добре в училище. 

Направете си „голям ден”

Намерете време между покупките и ходенето на работа да излезете заедно с детето си на разходка, на сладкарница. Гледайте заедно филм или карайте колела. Говорете си. Превърнете деня в малък празник по случай това, че хлапето тръгва на училище. То ще оцени и запомни това. А и ще го подготвите, че наистина се случва нещо специално. 

Когато подготвяте първолака за първия учебен ден, забравете колко много неща трябва да му купите и се опитайте да му създадете усещането за важна промяна, която предстои. Така със сигурност ще му помогнете повече да се чувства радостно и доволно от факта, че тръгва на училище. 

© 2014, informiran.bg