Как да подготвим тялото си за есента

На какво да обърнем внимание в оставащите летни дни
На какво да обърнем внимание в оставащите летни дни

Есента свързваме с мрачно и хладно време, дъждове и мъгли, студен вятър и все по-намаляващ избор на плодове и зеленчуци. Медицината твърди, че това е сезонът, отключващ множество хронични страдания. С началото му се проявяват и задълбочават депресивните състояния. Можем ли да се подготвите за него, да го посрещнете и преминете спокойни и без проблеми?

Използвайте пълноценно лятното слънце

Не само по време на отпуската и ваканцията, но във всеки свободен момент излизайте навън – на разходка, на плаж, да спортувате или просто да походите. Тялото ви е създадено, за да се движи и използвайки го по предназначение, вие го тонизирате и укрепвате. Физическата активност контролира телесното тегло като изгаря излишните мазнини и стимулира мускулатурата. Подобрява работата и състоянието на всички органи и системи, натоварва ги оптимално. Стимулира имунната система, която ще има доста работа есента и зимата. Трупайте здравословен тен, без да допускате слънчеви изгаряния и увреждания на кожата.

Възползвайте се максимално от разнообразието от плодове и зеленчуци

На пазара има всякакви хранителни добавки, но истината е, че тялото ни усвоява най-добре витамините, минералите и всички необходими му градивни вещества, ако са от растителен произход. Същото е с фибрите и баластните вещества – най-полезни са тези, добити от растенията. Затова се възползвайте максимално от изобилието от плодове и зеленчуци. От една страна лятната диета е доста по-ниско калорична от тази през студените месеци и ще ви помогне да поддържате теглото си. От друга – добре зареденият и поддържан с качествени хранителни вещества организъм по-лесно ще понесе еднообразието на идващите есен и зима.

Трупайте добри спомени за добро настроение

Еднообразие, унилост, натоварени с еднообразни задължения дни правят есента още по-труден период. Ще ви помогнат да го преминете по-лесно цветните топли спомени на преживените приключения, пътувания, приятелски срещи от лятото. Затова не пропускайте оставащите топли дни и се забавлявайте на воля!

© 2015, informiran.bg