Как да подредим хладилника

10 съвета за правилно съхранение на храната
10 съвета за правилно съхранение на храната

Хладилникът е едно от най-страхотните изобретения на човека. Той, буквално, е магнит за всички в дома. Как да го използваме правилно ще прочетете в следващите няколко реда.

Яйцата се съхраняват най-добре на средния рафт, където температурата е най-постоянна. Съвет: не ги изваждайте от оригиналните опаковки.

Млякото – прясно и кисело, извара или заквасена сметана поставете на най-долния рафт, където е най-студено. 

Пакетираното сурово месо, пилета, пресни колбаси, кренвирши или сурова риба също отиват на долния, суперстуден рафт. 

Зеленчуците и плодовете трябва да се запазят свежи дълго време. Чекмеджетата, определени за тях, са идеални за целта. Съхранявайте ги отделно едни от други, поставени в найлонови пликчета. И още един съвет: оставете ги немити, докато не ги използвате. Водата може да предизвика мухлясване или поява на вредни  бактерии.

Деликатесите поставяйте на долния рафт, ако нямате специално отделение за тях.

Сухите колбаси не са толкова придирчиви към разликите в температурата, така че можете да ги държите на средните рафтове. 

За маслото и меките сирена не е необходимо да бъде суперстудено, така че те могат да си прекарат чудесно в отделението за млякото и млечните продукти на вратата – това е най-топлата част на хладилника. 

Сосовете и подправките имат високо съдържание на оцет и сол, които са естествени консерванти. Кетчупа, майонезата, горчицата и различните сосове за салати поставяйте на вратата на хладилника. Същото важи и за туршии и буркани със сладко например. 

Ако похапвате масла от ядки, като сусамово или орехово олио, например – мястото им е на вратата на хладилника, а не в кухненския шкаф. 

Натуралните сокове – на вратата. За останалите напитки някои хладилници имат специални рафтове. Ако не – на най-горния ред ще се охладят и съхранят без проблеми.

Следвайте тази прости съвети, за да запазите съдържанието на вашия хладилник винаги прясно.

© 2015, informiran.bg