Как да помогна на детето си да преодолее стреса от ходенето на училище

Открийте как да помогнете на малчуганите да харесат училището си
Открийте как да помогнете на малчуганите да харесат училището си

Лятото свърши, а с него и ваканцията. Независимо дали вашето детенце е първолак или не, подготовката за училище е много важна, за да се настрои детето на правилната вълна. В някои малчугани, идеята да напуснат дома си и да влязат в клас  поражда паника и страх. И се започва с измислянето на всякакви причини, за да отложат този момент. Как да им помогнете да преодолеят страховете си?

Симптоми за тревожност

Ако вашият малчуган редовно се оплаква от болки в стомаха или главоболие точно преди да стане време за училище, а неразположенията му изчезват като с магическа пръчка през уикенда, може би става въпрос за страх от ходенето на училище. Помогнете му като започнете промените постепенно и отдалеч. 

Ангажирайте го с подготовката

Купете заедно пособията и дрехите, необходими за училище. Отделете си един ден за пазаруване и го превърнете във весело приключение. Говорете с детето си за новите неща и приятели, които ще открие в училище. Подарете му вашето внимание, вземете си отпуск, ако е необходимо, но бъдете до него, когато има нужда от вас. Независимо на колко години е.

Важно  правило – спазването на режим

Постепенно приучвайте детето да спазва определени часове за игра и лягане. Посвещавайте му половин час преди сън за ритуали по заспиването – четете си приказки, подготвяйте дрехите за следващия ден, подреждайте раницата, разговаряйте и изслушвайте страховете му без да му се присмивате. 

Помощ от терапевт

Ако проблемът въпреки всичко се задълбочава, поговорете си с терапевт. Той ще ви предложи когнитивна поведенческа терапия, чрез която детето постепенно да преодолее негативните си мисли и ирационални страхове. 

В крайна сметка всички проблеми могат да бъдат преодолени, ако проявите търпение, разбиране, и помогнете на детето да се справи с тях.

© 2015, informiran.bg