Как да предпазим растенията от вредители

5 начина за борба с насекомите по растенията
5 начина за борба с насекомите по растенията

Растенията са повехнали, пожълтели, с прегорели листенца. Нападнати са от дребни гадинки, които пият жизнените им сокове. Дори да не виждате вредителите, ясно виждате последиците от тях! И дали се грижите за две саксии или за стотици квадратни метри, потресът и притеснението са еднакви. 

Бърза помощ с подръчни средства

Когато растенията са малко, помогнете им веднага с подръчни средства. Листните въшки напръскайте с веро или сапун, размити във вода. Щитовидните въшки изтрийте внимателно с памуче, натопено в спирт. Премахнете паяжинките на акарите. Съберете и унищожете колорадския бръмбър. За по-големи площи е добре да имате предварително подготвен инсектицид. 

Какъв инсектицид да взема 

Купете го от селскостопанска аптека след консултация със специалист. Необходим ви е широкоспектърен препарат, който унищожава въшки, белокрилки, цикади, мухи и молци, трипси, акари и т. н.

Препарати, разработени за нуждите на био земеделието

Тези препарати използват други механизми на въздействие и свеждат опасността за природата и вас самите до минимум. Примерно някои от тях съдържат бактерии, които са естествени врагове на вредителите. Ако се притеснявате от химикалите, потърсете ги.

Извлеци, тинктури и настойки от билки

Те са още една възможност за екологична борба с насекомите, вредящи на растенията. Те са ползвани стотици години преди нас. Да, ако разчитате само на тях, може в ябълката ви да има и червейче, но пък храната ви ще е категорично чиста и здравословна.

Взаимопомощ при растенията

Най-природосъобразният начин да предпазите растенията от вредители е този, използващ собствените им сили. Някои с миризмата си пъдят един или друг вид насекоми. Други ги привличат върху себе си с яркия си цвят. Трети изпускат биологично активни вещества, с които чистят почвата. Насадени из градината до най-застрашените видове, те ви спасяват от необходимостта да ползвате химикали. Трябва само добре да се информирате, за да не се окаже, че двете растения си вредят едно на друго.

Сигурни сме, че ще се справите отлично. Консултирайте се със специалисти и действайте! 

© 2014, informiran.bg