Как да пътуваме с домашния любимец

3 съвета за приятно пътуване с вашия домашен любимец
3 съвета за приятно пътуване с вашия домашен любимец

Искате да заминете на почивка, но да намерите кой да се грижи за любимата ви животинка си е истинско предизвикателство. Затова решавате да пътувате заедно. Вижте няколко съвета, които ще ви бъдат от полза.

Задължителни изисквания

Ветеринарен паспорт - ако пътуването е в чужбина – съобразен с изискванията на Европейския съюз. В паспорта трябва да са описани вашите имена и адрес, както и името, пола и породата на животното, кога е родено и т.н. Микрочип – задължителен е за кучетата. Носете със себе си и лепенките с неговия баркод. Кучетата трябва да са ваксинирани срещу бяс и това да е отбелязано в поспорта, както и кога и как са третирани срещу паразити.

Пътуване със самолет

Ако ще качвате домашния си любимец на самолет, трябва да обявите това още при резервирането на билета. Задължително осигурете удобна клетка за животинката, в която да може да лежи и да се обръща спокойно. Другото важно условие е да имате паспорт, заверен от ветеринарен лекар, с всички ваксинации и третиране срещу паразити. Ако животното е тежко до 8 килограма, ще може да пътува като пътнически багаж, тоест, в кабината на самолета. Ако е по-голямо – в багажното отделение. Разбира се кучетата водачи на слепи хора придружват собственика си навсякъде.

С влак

Българските железници нямат нищо против да пътувате с домашния си любимц във влака, стига да му купите билетче. Цената е на половината от редовната. Клетка за дребосъците и намордник за големите кучета са задължителни. Ако останалите пътници в купето не са съгласни,обаче, ще трябва да пътувате на платформата на вагона. За спален или кушет вагон – забравете – там пътуването с животни е забранено.

С автобус

Повечето автобусни компании разрешават да качите домашния си любимец при определени условия. Информирайте се за тях предварително. 

Пожелаваме ви приятно пътуване с вашата обична животинка.

© 2015, informiran.bg