Как да се грижа за игуана

Когато игуаната вече е в къщи
Когато игуаната вече е в къщи

Да имате домашен любимец е нормално. Необичайно е той да е игуана. Но на вас гущерите ви харесват и вече сте довели игуанката в къщи.

С какви отговорности се нагърбвате

Наясно ли сте, колко голям ще стане малкият сладък гущер? Ще можете ли да го гледате и тогава? Дадохте ли си сметка, че ако го изоставите, ще умре? 

Познавате ли поне един ветеринар, който някога е лекувал игуани? Ако на тези въпроси отговаряте с „да”, вашата игуана е щастливка!

Терариумът

Като начало можете да използвате аквариум с обем около 200 л. Настелете дъното с чакъл, изкуствена трева, дървесни кори и др. Не забравяйте, че тя обича да се катери, затова й осигурете клони.

Игуаната е топлолюбива. Температури под 18 градуса ще я убият. Необходимо е да поддържате между 18 и 35 градуса. Поне на едно-две места температурата не бива да пада под 30˚С. Оформете ги като камъни, върху които животинчето ще се топли.

Осигурете възможност гущерчето да се припича на слънце извън аквариума – стъклото рязко увеличава топлината, а това ще му навреди. Направете и засенчване, под което животното може да се скрие, ако поиска.

В жизнените условия влиза и високата влажност. Когато игуаната пие много вода, значи въздухът е твърде сух и тя има нужда от допълнително овлажняване. Трябва ви пулверизатор или овлажнител в жилището й.

Хранене

Игуаните са тревопасни! Не им предлагайте храна, в която има месо или месни производни, дори и да изглежда, че им харесва. Можете да увредите сериозно храносмилателната им система и бъбреците. Въпреки че се предлагат готови пакетирани храни за гущери, по-добре е преобладаващата част от храната й да са пресни зеленчуци, треви и плодове. 

За добрите грижи игуаната ще ви се отплати с привързаност, която се изгражда бавно, но сигурно.

© 2015, informiran.bg