Как да се грижа за морско свинче

3 съвета, които ще ви бъдат от полза
3 съвета, които ще ви бъдат от полза

Морските свинчета са малки и симпатични домашни любимци. Това, от което се нуждаят са пространство, време, усилия и компания.

Домът на морското свинче

Вземете им просторна клетка с твърдо дъно и поне 40 см височина. Застелете я с талашит и не забравяйте да го сменяте поне 3 пъти седмично.

Поставете клетката в стая, която посещавате честичко през деня – хол или кухня. Животинките са чувствителни към температурата – дръжте ги на топло. 

С какво и как да ги храните

Морските свинчета са тревопасни животни, които обичат да си хрупкат нещо през целия ден. Разделете порциите им за няколко хранения. Подсигурете им прясна тревичка, ако можете, и много зеленчуци – моркови, целина, домати, краставици, зрънца царевица. 

От плодовете най-подходящи са ябълките. Морските свинчета са чувствителни към киселите храни, затова бъдете внимателни какво им давате. 

Готовите гранулирани смеси също са подходящи, но избирайте от тези, приготвени специално за тях, а не за заек, например. 

Симпатичните животинки се нуждаят и от много и чиста вода. Не я сипвайте в дълбока купичка, обаче, защото може да се удавят в нея. 

Игра и други грижи

Нека да има достатъчно място за забавления в клетката им. Поставете вътре различни играчки или тунели. Физическата активност е от решаващо значение за щастието на вашите домашни любимци.

Морските свинчета се нуждаят от компания. Препоръчително е да си вземете двечки – еднополови, или пък двойка. 

Всеки ден прекарайте известно време с тях – говорете им, гушкайте ги или ги учете на номера. Те са много умни и могат да се научат да стоят на задни лапички, например.

Ако ги оставяте за дълго сами това може да доведе до развитие на депресия, също като при хората.

Ако сте готови да им осигурите добър дом с правилна храна, внимание и грижи, ще бъдете възнаградени с щастливи, здрави и много забавни домашни любимци.

© 2015, informiran.bg