Как да се грижим за Йоркширски териер

Искате да гледате Йоркширски териер? А може би вече сте си взели? Тази статия ще ви бъде от полза.
Искате да гледате Йоркширски териер? А може би вече сте си взели? Тази статия ще ви бъде от полза.

Йоркширските териери са едни от най-сладките кученца и вие сте късметлия ако сте собственик на такова. Известни с малкия си размер, тези кученца са отлични другари, особено ако можеш да се справиш с хиперактивния им и оптимистичен характер. Много хора ги сравняват с децата. По-долу в статията ще ви дадем съвети относно здравето и грижите за вашия малък приятел.

Козината

На първо място трябва да обърнете внимание на грижата за козината му, защото при тези малки кученца, тя е дълга и прекрасна и изисква непрестанно оформяне, за да изглежда добре. Вие ще трябва да я разресвате всеки ден, за да сте сигурни, че няма да се заплете. Също така ще трябва да му избирате прическа. Докато кученцето е все още малко, е от значение козината, която пада над ушите му редовно да се подстригва, в противен случай е възможно те да клепнат.

Очи и уши

Очите и ушите са област, върху която ще трябва да се съсредоточите. Важно е да знаете, че козината не трябва да пада върху очите им, тъй като това може да доведе до проблеми със зрението. Слузта е проблем за много кучета. Вие ще забележите, че тя се събира в ъгъла на очите на кучето. Ако остане за по-дълго време там, може да навреди на вашият любимец. За да премахнете слузта, използвайте кърпичка, която преди това потопете в топла вода и почистете очите му. Редовно трябва да проверявате ушите на вашето куче за натрупване на ушна кал.

Зъбите

Повечето кучета от тази порода имат проблеми с натрупването на зъбен камък по зъбите си. Ако никога не сте мил зъбите на своето кученце, се свържете с вашия ветеринарен лекар и го попитайте какъв метод да използвате, за да предпазите вашия малък приятел от зъбен камък.

Обличане

Повечето йоркширски териери не се хранят по много. Именно поради тази причина тези малки кучета нямат подкожна мазнина, която да ги топли през зимата. Затова е добра идея да го обличате, когато е студено.

Надяваме се, че тази статия ви е помогнала да придобиете представа относно здравословните нужди на вашия малък любимец.  

© 2014, informiran.bg