Как да се грижим за кожата си през зимата

4 правила, които ще помогнат на кожата ви да преживее по-леко студа
4 правила, които ще помогнат на кожата ви да преживее по-леко студа

През зимата кожата ни страда най-вече от студения и сух въздух и смразяващия всичко живо вятър. Докато другите части на тялото ни са предпазени донякъде от дрехи, ръкавици и шапки, горкото ни лице мръзне най-редовно. В резултат кожата ни става зачервена, суха, чувствителна и лишена от блясък. Как да се погрижим за нея?

Почистване 

За сухата кожа използвайте тоалетно мляко, а за по-мазната – пяна или мек сапун. Препаратите не бива да съдържат спирт, защото той засилва дехидратацията на кожата. 

Хидратирането е много важно

Продуктите, които сте използвали през лятото, за да хидратирате кожата си са абсолютно неподходящи за зимата. За този сезон изберете такива, богати на минерални масла, а не на водна основа. (Знаете какво става с водата под 0 градуса, нали? Замръзва!) Заложете на по-плътни и богати кремове за лице. Те ще образуват бариера срещу вятъра, ниските температури и сухия въздух. 

Не забравяйте и устните. Носете в чантата си подходящ за тях балсам и не го щадете през целия ден. 

Ексфолирайте, ексфолирайте

За да помогнете на ценната влага да достигне максимално до всички порички на кожата ви, трябва добре да я ексфолирате. Така ще премахнете слоя мъртви клетки и ще отворите път на хидратиращите продукти. За кожата на тялото можете да използвате утайка от кафе. Вместо да изхвърляте съдържанието на цедката от кафеварката – превърнете го в полезен и ароматен ексфолиант. За кожата на лицето използвайте по-нежни ексфолианти или лосиони със салицилова киселина.

Хей, ръчички

През зимата е задължително да отделяте специално

 внимание и на ръцете си. Те, заедно с лицето ви, са непосредствено изложени на директното въздействие на ледения вятър и студа. Крийте ги в ръкавици и многократно през деня ги мажете с хидратиращ крем. Най-добре – след всяко измиване.

Надяваме се тези съвети да помогнат на кожата ви да преживее по-леко зимата.

© 2015, informiran.bg