Как да се отървем от къртиците

Запознайте се с най-разпространените начини за унищожение на вредителите
 Запознайте се с най-разпространените начини за унищожение на вредителите

Няма начин да живеете в къща с двор и да не сте виждали къртичина. Често те са толкова нагъсто една до друга, че на това място градината е като разорана. 

Какво трябва да знаете

Къртицата не е гризач. Тя е от семейство Къртицови. Храни се с насекоми, червеи и дребни животни като мишки, жаби и др. Стига до около 15 – 17 см. Живее под земята. В търсене на храна прокопава множество тунели. Когато излиза на повърхността, се получават характерните хълмчета от свежа, фина пръст. Не се храни с растения, но в гъсти насаждения може да предизвика сериозни загуби. Да не говорим, че за кратко време може да разоре и съсипе красивата ви морава.  

Има много методи за прогонване на къртиците. Проблемът е, че повечето от тях са по-скоро митове. Димки, карбит, отрови, газ, вода, вмирисани остатъци от храна – винаги има поне един, който уверява, че някое от тези неща му е помогнало. И неколцина, при които нищо не е проработило.

Високи технологии

Неведнъж сте се сблъсквали с реклама, която ви предлага уред за прогонване на къртици с ултразвук. Доста от притежаващите го споделят, че вече нямат натрапници в двора. Но се случва животните просто да не го забелязват и да ровят досами него. Или – още по-лошо – ултразвукът да им действа като сигнал за сбор. Може би има разлика в производството и настройката на различните уреди.

„Направи си сам“ 

„плашила“ за къртици от празни пластмасови бутилки с по-голям обем, нанизани на метални пръчки, забити в земята около къртичините. Вероятно движението на бутилката върху метала създава вибрации с определена честота и това понякога плаши слепите бозайници. Но не винаги.

Рицин и тагетис

са две от растенията, за които се твърди, че къртиците не обичат. Нищо не пречи да пробвате. Още повече, че и двата вида имат отлични декоративни свойства.

Успех! А ако видите, че нищо не помага, постъпете разумно и се консултирайте със специалист. 

© 2014, informiran.bg