Как да се справим с депресията по Коледа и Нова година

8 начина да си помогнем сами
8 начина да си помогнем сами

Понякога празниците се превръщат в мъчение по най-различни причини. Какво може да ви скапе настроението и да ви хвърли в мрежата на депресията? На първо място е безпаричието и невъзможността да купите мечтаните подаръци на близките си хора. Доста лоша е и свръхамбицията да организирате идеалния празник – нещо невъзможно по принцип. Натоварен график, гостувания и срещи с хора, които не са ви приятни, пазаруване и организация на купони и събирания – всичко това е в състояние да ви побърка. Как да си помогнете:

Малко, но от сърце

Купете символични дребни подаръчета и то само за най-близките си хора. Колегите ви ще почакат по-добри времена. Направете нещо самички - има толкова много идеи в Интернет сайтовете. 

Можете да се справите

Научете се да отказвате. Кажете твърдо не на всички неприятни покани, срещи и събирания. Запазете времето си за тези, на които наистина държите.

Излъжете самотата

Ако сте сам – излезте навън, разходете се по улиците, прекарайте новогидшната нощ на площада – в големите градове вече е традиция да има тържества на открито.

Лека нощ

Спете достатъчно. Най-качественият сън е в часовете преди полунощ. И изключете телевизора. 

Открйте вашите собствени антидепресанти

Може би това са музика, кино, готвене, хапване, пътуване, четене, разходки, грижа за домашен любимец – потопете се в тях и отблъснете тъгата.

Не бъдете прекалено амбициозни

Цялата организацията на празниците лежи на вашите плещи? Направете си списък с най-важните неща и ги подредете по приоритети. Оставете си време да се насладите на свършеното – дори, ако не всичко е идеално.

Къде си слънце

Слънчевата светлина е идеален антидепресант. Използвайте максимално всеки слънчев лъч, който успее да пробие облаците.

Направете нещо добро за някого

Това е изпитано лекарство срещу депресия. Със сигурност ще ви накара и вие да се чувствате по-добре.

Весели празници на всички!

© 2015, informiran.bg