Как да си избера какво да уча

Изборът е важен, но не го приемай като доживотно обвързване
Изборът е важен, но не го приемай като доживотно обвързване

Вече завършваш гимназия и всички те притискат с въпроса, какво ще учиш. Може би отдавна имаш отговор на този въпрос, но е твърде вероятно още да се луташ и днес да мислиш едно, утре – друго.

Изборът е важен, но не е на живот и смърт

Успокой се. Спри да се чувстваш объркан, притиснат, уплашен. След пет години ситуацията на пазара на труда ще е доста различна. След десет години ще е непредсказуема. Мина времето, когато след висшето човек правеше едно и също до пенсия. Каквото и да учиш

1. винаги можеш да го смениш!

2. След бакалавърската степен има магистратури – тогава можеш да промениш избраната специалност.

3. Гледай на обучението си в университета като на възможност за личностно развитие и израстване, а не като на професионално обучение.

Избирай според желанията, способностите и нагласите си

След направените уговорки, премисли, какво най-много те забавлява, какво обичаш да правиш, в какво си добър и би ли го правил всеки ден по 8 и повече часа. Ако това нещо не е само едно, потърси кариерни тестове, направи консултация със специалист по кариерно ориентиране. 

Когато и това не помогне, избери максимално широка специалност, която ще ти даде база за по-късна специализация в повече сфери.

Избягвай да се ръководиш от чужди мнения и от модните в момента професии. И не мисли, че има нещо, което ще те направи богат автоматично с получаване на дипломата. Освен това – малко са хората, които имат волята и характера да учат 5 години дисциплини, които го затрудняват, с идеята, че искат кариера точно в тази сфера.

Отговорността за избора си е твоя

Обсъждай всичките си притеснения и колебания с родителите си. Те определено искат най-доброто за теб. Въпросът е, че не винаги тяхната представа за „най-доброто” и твоята се покриват. Това е твоят живот. Ти ще прекараш следващите пет години учейки нещо – харесвано или не, забавлявайки се или измъчвайки се. 

Затова избирай ти. 

© 2015, informiran.bg