Как да си избера счетоводител

Търсете коректен професионалист, на когото да се доверите
Търсете коректен професионалист, на когото да се доверите

С каквото и да се занимавате, ако не работите на трудов договор, рано или късно ще ви потрябва счетоводител. 

Да наемете счетоводител или да ползвате услугите му при нужда

Ако става дума за фирма – определящо е колко е голяма фирмата и какъв е документооборотът. Може да е по-добре да имате счетоводител на трудов  или граждански договор. Но може да е по-изгодно да работите със счетоводна къща. Ако сте физическо лице на свободна практика, ще са ви необходими периодични счетоводни услуги. Трябва да решите, дали ще се обърнете към специализирана фирма, или към човек като вас – на свободна практика.

Как да се подготвите за избора 

Ако нямате лични впечатления от бранша, потърсете познати, които често ползват счетоводни услуги. Разпитайте ги за хората, с които работят, дали биха ви препоръчали някого и кого. Поровете в нета и по специализираните форуми. Не се блазнете от специалист, работещ за големи фирми, ако спецификата на вашите нужди е съвсем различна. Не се спирайте и на някой, който е известен с многото си клиенти. Счетоводството е сложно занимание, изискващо максимум концентрация и време. Затова не рискувайте с човек, който няма да може да ви отдели достатъчно внимание. Срещнете се с неколцина от предварителния ви списък. Посетете няколко счетоводни къщи и проучете условията при тях. Не избирайте най-ниската оферта. Добре е да харесвате и да изпитвате доверие към избрания.

След като вече сте избрали счетоводителя си

Бъдете внимателни първите няколко месеца, докато се убедите, че всичко е наред, че имате коректен и надежден партньор. Задавайте въпроси по конкретни случаи и следете за бързината, изчерпателността и точността на отговорите. Обърнете внимание на отношението му към възможността легално да се спестят данъци, към умението му да се разбира с данъчните.

Ако имате притеснения и подозрения, по-добре го сменете, преди да е станало късно.

© 2015, informiran.bg