Как да си подобрим паметта

4 съвета за по-добра памет
4 съвета за по-добра памет

Имате усещането, че паметта ви отслабва или пък винаги сте били с по-слаба памет отколкото ви се иска? Знаете ли, че с малко усилия можете да я подобрите?

Лекарства

За подобряване на паметта лекарите препоръчват гинко билоба и пирамем. Съветваме ви да не пиете никое от тези хапчета по собствено усмотрение, а първо да се консултирате със специалист. 

Упражнения

Това е по-добрият вариант – да стимулирате мозъка си с тренировки вместо с лекарства. 

Учете наизуст всеки ден по едно стихотворение. Това ви помага да държите паметта си будна. 

Свикнете да асоциирате фактите, които трябва да запомните, с важни за вас неща. Така ще ви е по-лесно. 

Потърсете си книги по мнемоника и започнете да правите упражненията, които са описани в тях. 

Осигурете си редовен, достатъчен сън

Колкото по-недоспали сте, толкова по-трудно ще ви е да запомните каквото и да било. Обикновено на човек му трябват 8 часа сън, за да си почине добре. На вас обаче може да са ви достатъчни и 7 или 6. Наблюдавайте се, за да разберете. После съобразете режима си така, че да имате винаги достатъчно време за сън. 

Намалете стреса

Когато сте подложени на силен стрес дълго време, паметта ви отслабва. Затова почивайте редовно, спортувайте и ако се налага, пийте допълнително витамини. (Разбира се, след като сте се консултирали с личния си лекар.) 

Има и билки за подобряване на паметта. Кои са точно, как се пият и какво не трябва да консумирате, докато ги приемате е най-добре да ви разкаже специалист хомеопат. Междувременно, прилагайте поне няколко от съветите, посочени по-горе. Ще усетите ефекта им доста бързо. 

© 2014, informiran.bg