Как да сме подготвени за природни бедствия 

Открийте как да се подготвите, за да не се поддавате на паниката.
Открийте как да се подготвите, за да не се поддавате на паниката.

След поройните дъждове, които ни заляха тази година, може би е време да се научим да се подготвяме за капризите на природата.

Как да реагираме

Паниката може да влоши многократно нещата. Опитайте се да запазите максимално спокойствие, за да реагирате адекватно. 

Какво да  правим при:

Наводнение 

Ако не можете да напуснете сградата, в която се намирате, поне се качете на висок етаж или на покрива. Ако се намирате до река или дере, незабавно се махнете от там и търсете по-високо място. 

В града – не заставайте под мостове, надлези и в подлези, където водата може да се покачи бързо и да ви отнесе.

Ако сте в кола – опитайте се да напуснете ниската част на улиците, които могат много бързо да се превърнат във водосборище на съседните участъци. Преминавайте през разливи и потоци само ако сте сигурни, че нивото на водата е под осите на автомобила  или е до колене. 

Земетресение 

При първия трус застанете на безопасно място в дома си – под касата на вратата, близо до вътрешна стена, колона или под стабилна маса или легло. 

Щом отмине трусът, изключете тока, газта и водата и напуснете бързо сградата без да ползвате асансьора. 

Отдалечете се на открито място, където няма високи сгради, електрически стълбове и други, които могат да се срутят върху вас. 

Чанта за оцеляване

Нека да е винаги готова. Най-важните неща, които да сложите в нея са: фенерче, суха храна и вода, аптечка, резервни батерии, портативно радио, нож, свирка, пари, резервни топли дрехи, спален чувал.

Поговорката „след дъжд – качулка“ не е много адекватна реакция. Да разчитаме на някой друг, също не е опция. В първия момент, единствените, които могат да ни помогнат сме ние самите – да опазим живота на близките си и своя, или на други хора, изпаднали в беда.

© 2014, informiran.bg