Как да спестим при пазаруването за празниците

4 съвета как да напазарувате без да се разорите
4 съвета как да напазарувате без да се разорите

Кой не обича празниците? Хубава храна, подаръци, срещи с близки и приятели, веселба и купони до зори. Въпросът е как да оцелее бюджетът ни след всичко това. Най-важното условие е да подходите разумно и да не се поддавате на емоциите или пък на масовата атаката на рекламодатели и търговци. Съгласете се, че Коледа доста се комерсиализира напоследък. Та на въпроса - какво да направите?

Подгответе се отрано

Не чакайте последния момент, за да се втурнете по магазините. Прибързаните решения рядко се оказват правилни. Започнете да купувате подаръци за деца, роднини и приятели по-отрано. Така няма да дадете един куп пари наведнъж и ще имате достатъчно време да обмислите всяка покупка. 

Направете си списък

Импулсивното пазаруване не е рационално и ще бръкне по-дълбоко в джоба ви. Ето защо си направете списък и се придържайте стриктно към него. Включително и за хранителните продукти. Коледните и новогодишни празници продължават само няколко дни - няма нужда да изкупувате магазините и да се запасявате, сякаш предстоят 7 гладни години. Всички сме свидетели и участници в това явление -  остава ни голямо количество неизядена храна, която после се изхвърля, а заедно с нея и парите ни.

Възползвайте се от Интернет

Безбройните онлайн магазини могат да ви спестят доста пари. Имате възможност да сверявате цените, да разгледате много оферти и да изберете най-добрата от тях, докато си седите на топличко у дома. Хем ще си спестите нерви от обикаляне по магазините, хем - пари.

Направете подарък със собствените си ръце

Опитайте и ще видите, че не е много трудно да изработите самички малък подарък за близките ви хора, колеги или приятели. Вашият дар ще бъде единствен, оригинален и неповторим - безценен, защото ще вложите в него мисъл, труд и любов. Има ли нещо по-съкровено, което да дарите? Във въздесъщия Интернет ще откриете много идеи за собственоръчното изработване на подаръци.

Време е да се възползвате от съветите ни - Коледа наближава.

© 2015, informiran.bg