Как се използва автолебедка

Автолебедката служи за изтегляне на закъсали автомобили и преместване на предмети. Научете повече за правилната й употреба.
Автолебедката служи за изтегляне на закъсали автомобили и преместване на предмети. Научете повече за правилната й употреба.

Частите на автолебедката са манивела, барабан и стоманено въже. Тя се използва за изтегляне на закъсали автомобили. Най-често се употребява от пътна помощ, както и от големите джипове и камиони, за преместване на тежки обекти от едно място на друго. 

Видове автолебедки

Автолебедките са ръчни и електрически, с различна мощност и допълнителни екстри, като дистанционно например. Повечето лебедки се монтират към рамата. Работата с тях е доста рискована. Затова, ако не сте наясно как точно се използва автолебедка, най-добре е да повикате приятел с опит или специалист, който да ви помогне и да ви научи. 

Как се използва лебедката?

Най-общо казано трябва да си изберете здрава опорна точка, благодарение на която ще преместите обекта от едно място на друго. При офроуд пътуванията това най-често е дърво. Правите примка, с която свързвате опорната точка и лебедката. Внимавате въжето да е под подходящия ъгъл и да няма триене метал в метал. Ако не е възможно да се тегли по права линия, можете да направите това по диагонал.

Бъдете предпазливи!

Уверете се, че сте прикрепили здраво въжето на лебедката към обекта. Когато имате дистанционно, използвайте го и се позиционирайте възможно най-далече от лебедката. Не позволявайте на въжето да се разхлаби и винаги преди употреба проверявайте в какво състояние е. Препоръчително е да сложите одеяло върху него, за да сте спокойни, че ако се скъса, няма да се отплесне и да удари вас или някой от околните. 

Каква лебедка да изберете?

Това винаги зависи от размерите и тежестта на обекта, който ще местите или теглите, както и от терена. Четете внимателно инструкциите за употреба на съответния модел и винаги спазвайте препоръките за безопасност. 

© 2014, informiran.bg