Как се използва косачката за трева

Имате голяма морава нуждаеща се от косене? В тази статия ще откриете как се работи с косачка за трева.
Имате голяма морава нуждаеща се от косене? В тази статия ще откриете как се работи с косачка за трева.

Ако смятате да поддържате голяма и хубава морава, е добре да имате по-мощна косачка и то с кош. Иначе ще трябва да събирате тревата с гребло. Не е добре да  оставяте вече окосената трева на поляната, защото ще задуши свежите стръкове, които растат под нея. 

Подготовка за косене

Предварително махнете по-големите клони от моравата, за да не повредят косачката, когато започнете да косите. Облечете си дълги панталони и си сложете слънчеви очила, за да се предпазите от евентуални наранявания от хвърчащи по-големи туфи трева и клечки. 

Преди да пуснете косачката, уверете се, че е заредена с гориво и не забравяйте да прочетете инструкциите за употреба, които е дал производителят. 

Косене

Окосете първо по-труднодостъпните места. Използвайте ножица за трева, ако косачката не може да стигне до тях. Междувременно не забравяйте да я изключите. 

Вече сте готови да окосите цялата тревна площ? Бутайте косачката бавно, в една посока и се старайте да не пропускате дори най-малката ивичка трева. Рошавите по-дълги треви на току-що окосената морава веднага ще се набиват на очи и ще изглеждат смешно. 

За да добие тревната площ перфектен вид, след като я окосите първия път, минете с косачката още веднъж, само че в посока, перпендикулярна на предишната. 

Поддръжка

Проверявайте редовно дали ножът на косачката ви е добре наточен. Ще разберете по връхчетата на тревата. Когато острието е изтъпено, те изглеждат като надъвкани, неравни са. 

Изхвърляйте коша редовно, не позволявайте да се напълни и не косете след като сте поляли. 

Когато приключите работа с косачката, изключете я и я почистете. Приберете я на сухо място и се уверете, че децата ви не могат да стигнат до нея. 

© 2014, informiran.bg