Как се използва моторен трион

Повалянето и нарязването на дървета е най-лесно с моторен трион! За да го направите обаче е нужна сериозна подготовка!
Повалянето и нарязването на дървета е най-лесно с моторен трион! За да го направите обаче е нужна сериозна подготовка!

Да се използва моторен трион не е особено трудно, стига да го правите с повишено внимание и да спазвате всички инструкции за безопасност. 

Облекло и предпазни пособия

Не подценявайте инструкциите по отношение на облеклото. Слагайте предпазна каска и предпазни очила. Те ще ви защитят от малките, хвърчащи навсякъде трески. Ползвайте антифони или тапи за уши. Шумът на някои моторни резачки надвишава 100 децибела. Носете работни ръкавици. С тях ще си спестите множество ожулвания и драскотини по ръцете. Солидни работни обувки или ботуши са задължителен атрибут за предпазване на краката от падащи парчета дърво. 

Стартиране на моторната резачка и работа с нея

Поставяте триона на твърда повърхност в открита зона, на разстояние от всякакъв тип пречки или леснозапалими материали. Активирайте предпазителя за да се заключи веригата.  

С лявата ръка хващате предната дръжка на резачката здраво. С десният крак настъпвате задната дръжка за да бъде моторният трон застопорен добре. Дърпате смукача и с дясната ръка започвате рязко да теглите кордата на стартера, докато трионът запали.  След като заработи, връщате смукача и хващате резачката с две ръце. 

Съвети за безопасност по време на работа

Докато работите с моторна резачка, винаги я дръжте здраво с две ръце. Тя е мощен инструмент, над който лесно можете да изгубите контрол. Ако се опитвате да я държите с една ръка, повишавате неимоверно рисковете за живота и здравето си. 

Внимавайте особено много, ако сте на хлъзгав терен и в никакъв случай не работете с моторна резачка, стъпил на нестабилна основа, като стълба например. 

Не вдигайте резачката над нивото на рамената си! 

Ако сте начинаещ, потърсете приятел с опит, който може да ви помогне. Всъщност препоръчваме ви никога да не работите сам с моторна резачка, а винаги да имате придружител и аптечка. 

© 2014, informiran.bg