Как се отглежда кипарис у дома

Открийте как да добавите красив акцент в градината си
Открийте как да добавите красив акцент в градината си

Кипариси са растели в градините на древните гърци, египтяни и перси. През вековете са създадени най-различни сортове, но у нас се използват най-много два вида – обикновен и аризонски кипарис.

Те са високи, тесни, колонни, вечнозелени дървета, използвани като прегради за вятъра покрай пътищата,  като акцентиращи точки в официалните градини и дори като жив плет. Могат да се подрязват в различни красиви форми, но оставени на воля достигат височина от 20-30 метра. 

Не са особено взискателни към почвата, светлолюбиви и сухоустойчиви са. С две думи – не са трудни за отглеждане. 

Време за засаждане

Най-добре е да засадите дръвчетата през есента. Дъждовете ще помогнат с поливането. През зимата игличките не растат активно, но продължават да фотосинтезират и помагат на кореновата система да се стабилизира. 

Къде е мястото им в градината 

Тези дървета изглеждат като грамадни удивителни знаци, не мислите ли? И както не бихте слагали удивителна след всяко ваше изречение, така не бива да прекалявате с броя на дърветата в градината си. Използвайте ги разумно, като акцент. Изберете слънчево място, с добре дренирана почва.

Как да засадите кипарис

Ако вече сте решили къде,  време е да се захванете с мръсната работа. Изкопайте дупка, която е приблизително два пъти по-голяма от корените.  Поставете дръвчето в нея. Може да се нуждаете от малко помощ тук. Запълнете част от дупката с пръст и полейте леко с вода. Ще видите, че почвата сляга малко. Продължете така до края. Полейте отново и насипете слой мулч – около 2-3 сантиметра дебел. Той запазва влагата, поддържа постоянна температурата на почвата и предпазва растението.

Въпреки че кипарисите се справят добре на сухи и слънчеви места, те все още се нуждаят от редовно поливане през първата година на растеж. 

Подрязвайте ги през пролетта и се наслаждавайте на стройните им, зелени силуети целогодишно.

© 2015, informiran.bg