Как се прави лютеница с мед

Открийте една съвременна рецепта за тази традиционна българска храна
Открийте една съвременна рецепта за тази традиционна българска храна

Есента е времето за слагането на туршии и зимнина. Въпреки огромното изобилие от разноцветни бурканчета по магазините, най-вкусно си остава приготвеното у дома. Ако имате къща или вила с двор – проблемът ви е никакъв, но какво да правят горките обитатели на жилищните блокове? Днешната рецепта е подходяща и за хора, които нямат огнище на двора. Освен това сме заменили захарта с мед, а това издига вкуса на тази лютеница до небивали висоти. Пробвайте!

Необходими продукти

Червени печени, белени чушки – 4 кг. 

Доматено пюре – 400 г. 

Скилидки чесън – поне 10-ина, но иначе – на вкус. 

Мед – гвоздеят на упражнението – 100 г.

Олио – 200 мл. 

Сол – 20 г или на вкус.

Голяма тенджера и разбира се – желание.

Как да забъркате вълшебната смес

Първо си подгответе всички продукти – почистете, опечете и обелете чушките. Най-бързо става във фурната на печката – на горен реотан или на грил и вентилатор - при положение, че нямате огнище на двора или чушкопек.

Счукайте скилидките чесън и след това смесете всички продукти в тенджерата, включително меда и солта, но без олиото. Изчакайте да заври и разбърквайте внимателно от време на време. Тъй като ползваме доматено пюре, няма нужда от дълго варене – сместа се сгъстява бързо. Познава се, като прокарате дървената лъжица по дъното на тенджерата. Ако остава пътечка – лютеницата ви е почти готова. А ароматът в кухнята вече кара всички да се облизват нетърпеливо.

На финала – загрейте в отделен съд олиото, така че когато го изсипете върху лютеницата – „да зацвърчи“. Това предварително загряване е необходимо, за да не граняса мазнината и да унищожи труда ви. 

Излейте го върху сместа в тенджерата и разбъркайте хубаво, докато клокне отново. Внимателно насипете в бурканчета, докато е вряло. Обърнете ги върху капачката и оставете да изстинат напълно.

За награда – оберете остатъците по тенджерата с парче хляб и малко сиренце. Мммм – божествено!

© 2015, informiran.bg